ŻUREK

Do Wielkanocy zostało wprawdzie jeszcze trochę czasu, ale postanowiłam dodać już dziś mój ulubiony przepis na żurek. Gotowany na dobrej jakości białej, surowej kiełbasie z dodatkiem suszonych podgrzybków (możecie pominąć, jeżeli nie lubicie), śmietany, majeranku i chrzanu.

Kiełbasę po ugotowaniu wkładam na chwilę do piekarnika, dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza i ładniej się prezentuje 🙂

 

20160221_175237

Składniki

  • 1,5 l wody
  • 800 g białej, surowej kiełbasy
  • 500 ml gotowego zakwasu na żurek
  • 100 ml śmietanki do zup
  • mała garść suszonych podgrzybków
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1-2 łyżeczki chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

Suszone grzyby moczymy przez 15 minut w ciepłej wodzie.

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy obraną marchewkę, kiełbaski, liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy (pod uchyloną pokrywką) 30 minut. Po 15 minutach dodajemy namoczone grzyby (bez wody, w której się moczyły).

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Kiełbaski wyjmujemy z garnka i przekładamy na blachę do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut aż kiełbaski ładnie się zrumienią (w połowie czasu można je obrócić na drugą stronę).

W międzyczasie wyjmujemy marchewkę, kroimy w talarki i wkładamy z powrotem do garnka. Do wywaru w garnku dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wlewamy zakwas, śmietanę, majeranek i chrzan.

Na koniec dodajemy podpieczone kiełbaski.

Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..