ZUPA Z KURKAMI I BOBEM

To kolejna zupa, która bardzo kojarzy mi się z latem 🙂 Świeże kurki, świeży bób, lekki bulion jarzynowy, warzywa i śmietanka.

Bób możecie dodać do zupy na dwa, a nawet trzy sposoby: 1) jeżeli należycie do osób, które jedzą bób ze skórką – dodajecie je razem z kurkami do zupy (minus – skórki będą nieestetycznie wyglądać, to może przeszkadzać; 2) bób przelewamy wrzątkiem, obieramy i dodajemy do zupy w tym samym momencie co kurki; 3) bób gotujemy osobno, odcedzamy, obieramy i dodajemy do zupy, gdy ta jest już gotowa.

Polecam Wam również inne przepisy z kurkami:

 

20170808_121253

Składniki

  • litr domowego bulionu jarzynowego
  • 200 g kurek
  • 200 g bobu
  • 50 ml śmietany
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 szalotka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżka masła
  • sól/pieprz
 

Sposób przygotowania

(4 osoby)

Grzyby oczyszczamy (większe kroimy, małe zostawiamy w całości). Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Szalotkę drobno siekamy.

Do garnka wkładamy masło i szalotkę. Gdy się zeszkli dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Obsmażamy ok. 3 minuty. Wlewamy bulion i gotujemy warzywa ok. 10 minut.

Jednocześnie w drugim, małym garnku gotujemy wodę, wrzucamy bób i gotujemy ok. 10 minut.

Do garnka z warzywami dodajemy kurki i również gotujemy ok. 10 minut (do miękkości warzyw i grzybów).

Bób odcedzamy, zdejmujemy skórki i przekładamy do garnka z kurkami. Zabielamy śmietanką, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Dekorujemy posiekanym koperkiem.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..