ZUPA MARCHEWKOWA Z SOCZEWICĄ I KOPREM WŁOSKIM

Zupy-kremy nie mogą się nie udać 🙂 Do tej wersji zupy marchewkowej dodaje aromatyczny fenkuł (koper włoski) o anyżowym posmaku oraz rozgrzewający kminek. Ziemniaki i soczewica nadają zupie kremowości i odpowiedniej tekstury.

Do dekoracji wykorzystałam, wcześniej zamrożoną w całości, papryczkę chili. Starłam ją na tarce i dodałam bezpośrednio do zupy.

Lubcie zupy? Poniżej kilka propozycji 🙂

 

20171108_123052

Składniki

  • ok. 1 l bulionu jarzynowego
  • 4 marchewki (ok. 500 g)
  • 100 g czerwonej soczewicy (suchej)
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (lub więcej do smaku)
  • 2 liście laurowe
  • łyżka masła
  • sól/pieprz
Do dekoracji:
  • koperek
  • papryczka chili (wcześniej zamrożona)
  • kwaśna śmietana
 

Sposób przygotowania

(4 osoby)

Marchewki, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. Koper włoski kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Do garnka z grubym dnem wkładamy masło, cebulę, czosnek, marchewki, ziemniaki, fenkuł i dodajemy płaską łyżeczkę kminku. Obsmażamy warzywa 5 minut. Zalewamy bulionem jarzynowym, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości warzyw ok. 15-20 minut. Na ostatnie 5 minut gotowania dodajemy opłukaną, czerwoną soczewicę. Doprawiamy solą/pieprzem i kminkiem, wyjmujemy liście laurowe i miksujemy.

Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy koprem, kleksem kwaśnej śmietany. Bezpośrednio nad miseczkami, na tarce o małych oczkach ścieramy zamrożoną papryczkę chili.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Prosto z kuchni Bio Village  marki wasnej ELeclerc przyjechala
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
  • witeczna babka w wersji czekoladowej Jakie s wasze ulubione wielkanocne
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Bardzo przyjemny wiosenny obiad Do jego przygotowania potrzebujecie tylko 6
  • Pierwszy dzie wiosny witamy mazurkiem z chaw bia czekolad i
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..