ZUPA MARCHEWKOWA Z SOCZEWICĄ I KOPREM WŁOSKIM
13:26:56 14 Listopad 2017
Zupy-kremy nie mogą się nie udać 🙂 Do tej wersji zupy marchewkowej dodaje aromatyczny fenkuł (koper włoski) o anyżowym posmaku oraz rozgrzewający kminek. Ziemniaki i soczewica nadają zupie kremowości i odpowiedniej tekstury.
Do dekoracji wykorzystałam, wcześniej zamrożoną w całości, papryczkę chili. Starłam ją na tarce i dodałam bezpośrednio do zupy.
Lubcie zupy? Poniżej kilka propozycji 🙂
- ZUPA-KREM Z KALAFIOREM I SEREM PLEŚNIOWYM
- AROMATYCZNA ZUPA Z CHORIZO
- WEGETARIAŃSKA ZUPA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ
- ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z BATATÓW, CIECIERZYCY I SOCZEWICY
Składniki
- ok. 1 l bulionu jarzynowego
- 4 marchewki (ok. 500 g)
- 100 g czerwonej soczewicy (suchej)
- 2 ziemniaki
- 1 duża bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (lub więcej do smaku)
- 2 liście laurowe
- łyżka masła
- sól/pieprz
- koperek
- papryczka chili (wcześniej zamrożona)
- kwaśna śmietana
Sposób przygotowania
(4 osoby)
Marchewki, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. Koper włoski kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Do garnka z grubym dnem wkładamy masło, cebulę, czosnek, marchewki, ziemniaki, fenkuł i dodajemy płaską łyżeczkę kminku. Obsmażamy warzywa 5 minut. Zalewamy bulionem jarzynowym, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości warzyw ok. 15-20 minut. Na ostatnie 5 minut gotowania dodajemy opłukaną, czerwoną soczewicę. Doprawiamy solą/pieprzem i kminkiem, wyjmujemy liście laurowe i miksujemy.
Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy koprem, kleksem kwaśnej śmietany. Bezpośrednio nad miseczkami, na tarce o małych oczkach ścieramy zamrożoną papryczkę chili.