ZUPA MARCHEWKOWA Z KUSKUSEM, ORZECHAMI I MIĘTĄ

Klasyczna zupa marchewkowa z twistem – sałatką a’la tabbouleh – to dość luźne skojarzenie, ale jakoś mi tu pasuje 🙂 Kaszę kuskus połączyłam z orzechami, pestkami dyni, ziarnami słonecznika, kolendrą i miętą.

Do zupy koniecznie dodajcie sok z cytryny, kawałki sera feta i płatki chili.

Sprawdźcie również przepisy na 🙂

 

20180427_123448

Składniki

  • 1 kg marchewki
  • ok. 700 ml bulionu jarzynowego
  • 100 g kaszy kuskus (suchej)
  • 100 g sera feta
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • garść ziaren słonecznika
  • garść pestek dyni
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry (opcja)
  • łyżeczka płatków chili
  • sok z 1 cytryny
  • olej do smażenia
  • sól/pieprz
 

Sposób przygotowania

(3-4 porcje)

Marchewki, ziemniaki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.

Do garnka wlewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, pokrojone marchewki i ziemniaki. Obsmażamy 5 minut. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszam ogień i gotujemy ok. 20 minut - do miękkości warzyw.

Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy przestygnie dodajemy do niego posiekane orzechy włoskie, ziarna słonecznika, pestki dyni, posiekaną miętę i kolendrę. Odstawiamy.

Gotową zupę miksujemy. Doprawiamy solą/pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupę przelewamy do miseczek. Nakładamy 2 łyżki kaszy kuskus z dodatkami, układamy kawałki sera feta i posypujemy płatkami chili.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..