ZUPA KUKURYDZIANA (CHOWDER)

Gęsta, sycąca, kremowa i słodka, za sprawą świeżej kukurydzy, zupa. Przypomina amerykański Corn Chowder. U mnie z dodatkiem wędzonego boczku, ziemniaków, marchewki i papryczki chili. Zabielana mlekiem. Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżej kukurydzy. Nie polecam używania kukurydzy z puszki.

Do zagęszczenia zupy nie dodaje mąki, ani nie przygotowuje zasmażki. Odlewam 1-2 kubki gotowej zupy, miksuje ją i z powrotem wlewam do garnka. Dzięki temu mogę wybrać gęstość zupy, jaka najbardziej będzie mi odpowiadać.

Jeżeli macie ochotę na chłodnik z kukurydzy, koniecznie sprawdźcie mój przepis  na   Gazpacho z kukurydzą  http://pompokracja.pl/przepis/zolte-gazpacho/

20160914_164718

Składniki

  • ok. 600 ml bulionu drobiowego
  • 4 kolby kukurydzy
  • 150 g wędzonego boczku
  • 200 ml mleka
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • ½  papryczki chili
  • sól/pieprz
  • natka pietruszki - do dekoracji

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę, ziemniaki i boczek kroimy w kostkę. Seler i papryczkę chili kroimy w plasterki. Nożem odcinamy ziarenka z kukurydzy.

Do garnka wkładamy cebulę, obsmażamy kilka minut i dodajemy cebulę. Po 2-3 minutach dodajemy chili, marchewkę, ziemniaki i seler naciowy. Po kolejnych kilku minutach obsmażania wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-10 minut. Dodajemy kukurydzę i gotujemy ok. 15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec do zupy wlewamy mleko.

W celu zagęszczenia zupy - miksujemy 1 kubek zupy i wlewamy go z powrotem do garnka.

Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..