ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW Z POREM I KASZĄ JAGLANĄ

Od jakiegoś czasu moja młodsza córka kocha zupy. Słowo „kocha” nie pojawia się tu przypadkowo. To ciężki przypadek uzależnienia. Mogłaby je jeść 5 razy dziennie, za każdym razem inną. Klasyczne, zabielane, kremy, jedyne na co zwraca uwagę to to, żeby nie pływała w niej zielenina 🙂 Ta zupa również przypadła jej do gustu.

Delikatny krem ze szparagów z dodatkiem pora i kaszy jaglanej. Bez dodatku mleka i śmietany. Jeżeli nie przepadacie za kaszą jaglaną i szukacie zamiennika możecie z powodzeniem użyć np. ziemniaków.

20160517_095004

 

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 250 g zielonych szparagów
  • 100 g pora (jasnozielona część)
  • 100 g suchej kaszy jaglanej lub 2 ziemniaki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • olej lub oliwa
  • łyżka masła - jeżeli przygotowujemy wariant z kaszą jaglaną
  • sól/pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
 

Sposób przygotowania

Przygotowanie kaszy jaglanej:

(1 miarka kaszy na 2 miarki wody)

W garnuszku gotujemy wodę. W tym czasie kaszę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Gdy woda zacznie wrzeć solimy ją, wsypujemy kaszę, dodajemy łyżkę masła, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 12 minut aż woda wyparuje i nie będzie jej widać ( w trakcie gotowania już nie mieszamy). Garnek zdejmujemy z ognia przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut, żeby kasza wchłonęła cały, pozostały płyn.

Przygotowanie zupy:

Cebulę i ziemniaki (jeżeli używamy) kroimy w kostkę,  łodygi selera naciowego i szparagi kroimy na mniejsze kawałki, pora w plasterki.

Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i seler, chwilę smażymy i dodajemy ziemniaki i pora. Mieszamy i po 5 minutach dodajemy szparagi. Po kilku minutach dodajemy bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut, do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę jaglaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..