ZUPA-KREM Z KALAFIOREM I SEREM PLEŚNIOWYM

Jeżeli krem z kalafiora wydaje się Wam mdły i bez wyrazu dodajcie do niego ulubiony ser pleśniowy z zieloną lub niebieską pleśnią, posypcie prażonymi pestkami dyni (słonecznika) i gotowe 🙂 Zupa smakuje zupełnie inaczej. Dla tych, dla których taka zupa jest za mało treściwa, proponuje jako dodatek – świeżą bagietkę.

Na upały polecam Wam pyszny Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką.

Sprawdźcie też przepisy na Zupę-krem z pomidorów malinowych oraz Zupę pieczarkową z kaszą pęczak.

Miłego weekendu 🙂

20170730_201752

Składniki

  • ok. 1,5 l bulionu jarzynowego
  • 800 g kalafiora
  • 100 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią
  • 100 ml mleka lub śmietany
  • 2 ziemniaki
  • 1 szalotka
  • łyżka masła
  Do dekoracji:
  • kawałki sera pleśniowego
  • pestki dyni
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

(3-4 osoby)

Do garnka wkładamy masło i dodajemy pokrojoną szalotkę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i różyczki kalafiora. Obsmażamy przez 2-3 minuty. Zalewamy bulionem jarzynowym (płyn ma tylko przykryć warzywa) i gotujemy do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko (lub śmietanę) i ok. 80 g sera (resztę zostawiamy do dekoracji). Miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na suchej patelni prażymy pestki dyni.

Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kawałkami sera, pestkami dyni i natką pietruszki.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..