ZAPIEKANE PODUDZIA Z KURCZAKA Z CIECIERZYCĄ I POMIDORAMI

Banalny w przygotowaniu kurczak, który smakuje i wygląda wyśmienicie. Jedyne co musicie zrobić to obsmażyć podudzia z kurczaka, przygotować sos pomidorowy i włożyć to wszystko do piekarnika 🙂

Używam podudzi, ale jeżeli macie w domu głodomory 🙂 możecie wykorzystać całe udka. Do pomidorów z puszki dodaje cebule, paprykę, łodygi selera naciowego i sporo bazylii (czasami dodaje też sos worcester).

U mnie najczęściej podawany ze świeżym pieczywem.

20170329_231851

 

Składniki

  • 6 podudzi z kurczaka ze skórą (lub udek)
  • puszka ciecierzycy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżka oleju
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

(2-3 osoby)

Sos pomidorowy:

Cebulę, łodygi selera naciowego i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Z pęczka bazylii odrywamy 1/3 listków (zostawiamy do dekoracji), resztę siekamy razem z gałązkami.

Do garnka wlewamy olej, wkładamy cebulę. Szklimy. Dodajemy czosnek, seler naciowy, paprykę i obsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy posiekane łodygi i liście bazylii. Zalewamy pomidorami z puszki. Zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kurczak:

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C (bez termoobiegu).

Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy podudzia z każdej strony aż ładnie się zrumienią. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Polewamy sosem pomidorowym.

Pieczemy ok. 30-45 minut (jeżeli zbyt mocno się zrumienią można przykryć folią), na ostatnie 10 minut do naczynia żaroodpornego dodajemy soczewicę z puszki i delikatnie mieszamy, żeby pokryła się sosem.

Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy pozostałymi liśćmi bazylii.

Można podać samodzielnie lub np. z chlebem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..