ZAPIEKANE PODUDZIA Z KURCZAKA Z CIECIERZYCĄ I POMIDORAMI

Banalny w przygotowaniu kurczak, który smakuje i wygląda wyśmienicie. Jedyne co musicie zrobić to obsmażyć podudzia z kurczaka, przygotować sos pomidorowy i włożyć to wszystko do piekarnika 🙂

Używam podudzi, ale jeżeli macie w domu głodomory 🙂 możecie wykorzystać całe udka. Do pomidorów z puszki dodaje cebule, paprykę, łodygi selera naciowego i sporo bazylii (czasami dodaje też sos worcester).

U mnie najczęściej podawany ze świeżym pieczywem.

20170329_231851

 

Składniki

  • 6 podudzi z kurczaka ze skórą (lub udek)
  • puszka ciecierzycy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżka oleju
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

(2-3 osoby)

Sos pomidorowy:

Cebulę, łodygi selera naciowego i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Z pęczka bazylii odrywamy 1/3 listków (zostawiamy do dekoracji), resztę siekamy razem z gałązkami.

Do garnka wlewamy olej, wkładamy cebulę. Szklimy. Dodajemy czosnek, seler naciowy, paprykę i obsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy posiekane łodygi i liście bazylii. Zalewamy pomidorami z puszki. Zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kurczak:

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C (bez termoobiegu).

Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy podudzia z każdej strony aż ładnie się zrumienią. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Polewamy sosem pomidorowym.

Pieczemy ok. 45 minut (jeżeli zbyt mocno się zrumienią można przykryć folią), na ostatnie 10 minut do naczynia żaroodpornego dodajemy soczewicę z puszki i delikatnie mieszamy, żeby pokryła się sosem.

Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy pozostałymi liśćmi bazylii.

Można podać samodzielnie lub np. z chlebem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..