ZAPIEKANE KOTLECIKI DROBIOWE Z KOZIM SEREM I BROKUŁAMI

Alternatywa dla klasycznych mielonych. Te zapiekane kotleciki pięknie się prezentują 🙂 Kotleciki wystarczy obsmażyć na patelni – zanurzone w sosie pomidorowym (w tej wersji z odrobiną białego wina) dojdą jeszcze w piekarniku i nie będą wysuszone. Jako dodatki kozi ser – super smakuje na ciepło i blanszowane brokuły. Przed podaniem kotleciki posypuje jeszcze płatkami chili i rukolą.

Głodni? Sprawdźcie pozostałe obiadowe propozycje 🙂

 

20180217_002201

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 150 g koziego sera
  • 100 g brokułów
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka (kajzerka) namoczona w mleku
  • łyżka musztardy Dijon
  • duża garść rukoli
  • garść natki pietruszki
  • szczypta płatków chili
  • sól/pieprz
  • olej do smażenia
  Sos:
  • ok. 800 ml passaty pomidorowej
  • 50 ml białego wina (opcja)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól/pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

(3-4 osoby)

Sos:

Do garnuszka wlewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy wino, a po chwili passatę i gotujemy chwilę, żeby odparować nadmiar płynu. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą/pieprzem.

Kotleciki:

Cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach, natkę drobno siekamy.

W misce łączymy składniki kotletów: mięso, marchewkę, cebulę, czosnek, odciśniętą bułkę, jajko, musztardę, natkę pietruszki, sól/pieprz. Wyrabiamy masę przez chwilę, formujemy kotleciki i wstawiamy na 20 minut do lodówki (można pominąć).

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.

Na patelni obsmażamy kotleciki (1-2 minuty na stronę).

Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy. Wlewamy sos, układamy obsmażone pulpeciki i kawałki koziego sera. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.

W tym czasie blanszujemy różyczki brokuła - wkładamy je na minutę do gorącej wody.

Gdy kotleciki będą gotowe wyjmujemy naczynie z piekarnika, układamy różyczki brokuła, posypujemy płatkami chili i rukolą.

Podajemy np. z makaronem.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..