ZAKWAS Z BURAKÓW

Święta już tuż, tuż. Najwyższy czas, aby przygotować zakwas z buraków i za kilka dni cieszyć się smakiem wyśmienitego, wigilijnego barszczu 🙂

Do mojego zakwasu dodaje sporo czosnku (nawet całą główkę), kromkę prawdziwego razowego chleba (inaczej zakwas może spleśnieć), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i szczyptę cukru.

Gotowy słój z zakwasem, przykryty gazą, odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 4-5 dni. Gotowy przecedzam i przelewam do butelek. Przechowuje w lodówce.

20161220_143801

Składniki

  • ok. 1,5 l. wody (użyłam niegazowanej wody z butelki)
  • ok 1,2 kg buraków (najlepiej podłużnych)
  • kromka razowego chleba na zakwasie
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • płaska łyżka soli
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

Czosnek obieramy ze skórki i rozgniatamy go delikatnie bokiem noża. Do wody dodajemy sól, cukier i mieszamy do rozpuszczenia.

Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry. Wkładamy do wyparzonego, szklanego naczynia (lub kamionki). Między plastry buraka wkładamy ząbki czosnku, liście laurowe i pozostałe przyprawy. Zalewamy taką ilością wody, aby wszystkie buraki były przykryte. Na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba.

Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po dwóch, trzech dniach od przygotowania zakwasu na wierzchu pojawi się biała "piana", należy ją usunąć.

Gotowy, ukiszony zakwas przecedzamy (np. przez sitko z drobnymi oczkami lub gazę) i przelewamy do wyparzonych butelek, które można szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..