WOŁOWINA DUSZONA Z PAPRYKĄ

Aromatyczne kawałki wołowiny duszone w czerwonym winie z dodatkiem papryki. Po ok. 2 godzinach gotowania mięso staje się kruche i delikatne (używamy mięsa jak najlepszej jakości), a papryka rozpadnie się i utworzy gęsty sos. Kto mnie zna wie, że nie przepadam za zagęszczaniem sosów mąką 😉

Szukającym obiadowych inspiracji polecam 🙂

 

20171017_213951

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego
  • ok. 300 ml bulionu lub wody
  • 100 ml czerwonego wina (lub bulionu)
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili lub płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól/pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Mięso wołowe kroimy w dużą kostkę; papryki kroimy w paski; cebulę w piórka; czosnek przeciskamy przez praskę.

Do garnka z grubym dnem wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, chili, łyżeczkę słodkiej papryki. Po 2 minutach dodajemy kawałki mięsa i obsmażamy kolejne 3-5 minut. Następnie dodajemy pokrojone papryki, a po 2 minutach wlewamy wino, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gdy wino odparuje wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 2 godzin (do miękkości mięsa). Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy ciemnym sosem sojowym (lub solą) i pieprzem.

Podajemy ze świeżym pieczywem, ziemniakami lub kaszą.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..