WOŁOWINA DUSZONA W PIWIE

Poniedziałek zaczynamy mocnym akcentem. Naszą kuchnię wypełnił zapach duszonej w piwie wołowiny z dodatkiem jałowca, rozmarynu i sosu worcester. Dzięki długiemu duszeniu (ok. 1,5-2 godziny) mięso jest delikatne i miękkie. Wśród dodatków do mięsa znajdziecie pieczarki, marchewki i seler naciowy.

Mięso po pokrojeniu posypuje odrobiną mąki i jest to jedyny moment, kiedy jej używam. Jeżeli sos wyjdzie Wam zbyt rzadki, aby go zagęścić możecie użyć kromki razowego chleba – powinno wystarczyć.

Gulasz będzie łagodniejszy w smaku jeżeli zamienicie proporcje piwa i bulionu.

20170109_105411

Składniki

  • 700 g wołowiny bez kości
  • 500 ml ciemnego piwa np. porter lub karmelowe
  • 300 g pieczarek
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka sosu worcester
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • gałązka świeżego rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól/pieprz
  • garść natki pietruszki - do dekoracji

Sposób przygotowania

(4 osoby)

Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

Pieczarki kroimy w plasterki; Marchewkę i seler naciowy w półplasterki; Cebulę kroimy w drobną kostkę; Czosnek przeciskamy przez praskę.

W garnku rozgrzewamy olej i wkładamy mięso. Obsmażamy z każdej strony i przekładamy do miseczki. Następnie do garnka (jeżeli trzeba wlewamy łyżkę oleju) wkładamy cebulę, szklimy. Dodajemy słodką paprykę, gałązkę rozmarynu, czosnek, marchewkę, seler naciowy, pieczarki i obsmażamy 2-3 minuty. Do garnka z powrotem wkładamy mięso, dodajemy łyżkę sosu worcester, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę soli, pieprzu i wlewamy piwo. Dusimy pod uchyloną pokrywką ok. 2 godziny.

Doprawiamy do smaku.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..