WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI I ŚLIWKĄ

Nie ma to jak dostać przed świętami list z urzędu skarbowego. Oczami wyobraźni widzę skecz kabaretu Hrabi („Urząd skarbowy”) i w myślach układam już co powinnam powiedzieć. Na szczęście okazało się, że urzędy bywają też przyjazne i zamiast zabierać, czasami też coś dają, a raczej oddają 🙂 ufff …

Rzutem na taśmę, mam dla Was ostatni przedświąteczny wpis 🙂 Wszystkim dobrze znana wigilijna, kapusta z grzybami. Uzupełniłam ją o suszone śliwki. Jeżeli chcecie, żeby Wasza kapusta miała jeszcze więcej aromatu, dodajcie też kilka wędzonych śliwek (są dość wyraziste – przynajmniej te, których ja użyłam. Najpierw spróbujcie i oceńcie, czy trzeba dodać więcej). Żeby kapusta się nie przypaliła dodaje odrobinę wody lub bulionu jarzynowego w trakcie duszenia.

to-20161223_125315

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 200 g zwykłej kapusty
  • 80 g suszonych śliwek
  • 2-4 wędzone śliwki (opcja)
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarenka jałowca
  • po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • szczypta kminku
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1 szklanki wody lub bulionu warzywnego
 

Sposób przygotowania

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 15 minut. Potem je wyjmujemy i kroimy. Odstawiamy. Płyn z moczenia grzybów zostawiamy.

Zwykłą kapustę siekamy, wkładamy do dużego garnka z grubym dnem, dodajemy trochę wody (tyle, żeby kapusta się nie przypaliła), liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, jałowca, szczyptę kminku i gotujemy ok. 15 minut.

Siekamy kapustę kiszoną, dodajemy ją do garnka ze zwykłą kapustą i wlewamy płyn z moczenia grzybów (bez piasku i innych zanieczyszczeń, które mogły zebrać się na dnie). Dusimy ok. 30 minut (w razie potrzeby uzupełniamy płyn - wodę/bulion, żeby kapusta się nie przypaliła).

Suszone i wędzone śliwki kroimy w paseczki; marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach; cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelnię wkładamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, a po kilku minutach marchewkę, śliwki i grzyby. Przekładamy całą zawartość patelni do garnka z kapustą. Mieszamy.

Kapustę gotujemy do miękkości. W razie potrzeby uzupełniamy płyn.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..