WEGETARIAŃSKA ZUPA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ

Lekka i pożywna zupa z zieloną soczewicą w wersji wegetariańskiej. Zielona soczewica idealnie nadaje się do zup, w których chcemy, żeby jej ziarenka były dobrze wyczuwalne. Po ugotowaniu (nie rozgotowaniu), zachowuje swój kształt i nie rozpada się tak jak np. czerwona soczewica. Soczewica mocno chłonie płyn. Jeżeli zupa zacznie robić się zbyt gęsta należy dolać bulion.

W mojej zupie, poza soczewicą, znajdziecie również cukinie, ziemniaki, szpinak baby i pomidory. Zamiast szpinaku możecie użyć jarmużu. Zupę dekoruję listkami bazylii.

20170125_222952

 

Składniki

  • 1,5 litra bulionu jarzynowego
  • 100 g zielonej soczewicy (suchej)
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść szpinaku baby
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcja)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ ostrej papryczki (opcja)
  • ½ łyżeczki oregano
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżka oleju/oliwy
  • sól/pieprz
  • listki bazylii do dekoracji
 

Sposób przygotowania

Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę lub półplasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę; czosnek przeciskamy przez praskę. Soczewicę dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.

Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę/olej. Dodajemy cebulę, czosnek i ostrą papryczkę (jeżeli używamy). Po 2-3 minutach, dodajemy marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Mieszamy. Po kolejnych 2-3 minutach dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę, oregano. Mieszamy i zalewamy bulionem jarzynowym. Gdy bulion zacznie wrzeć, dodajemy zieloną soczewicę. Gotujemy na małym ogniu, do miękkości soczewicy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pomidory z puszki, szpinak i koncentrat (jeżeli używamy).

Gotową zupę dekorujemy listkami bazylii.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..