UCIERANE CIASTO Z MORELAMI I SERKIEM MASCARPONE

Mam nadzieję, że miło spędzacie to niedzielne popołudnie. Upiekłam dziś coś specjalnie dla moich córek 🙂 Nie znam dzieci, które nie lubią ucieranego ciasta z owocami. Do mojego dodaje jeszcze serek mascarpone – ciasto będzie bardziej wilgotne. Przechowywane pod przykryciem dłużej zachowa świeżość, chociaż nie pamiętam, żeby kiedykolwiek jakiś kawałek przetrwał do następnego dnia 🙂

Polecam Wam też inne przepisy na ciasta z owocami:

 

20170708_130753

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 250 g mascarpone
  • 150 g cukru
  • 120 g masła
  • 7-8 dojrzałych moreli
  • 4 jajka (L) - oddzielnie białka i żółtka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania
 

Sposób przygotowania

(użyłam tortownicy o średnicy 24 cm)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu). Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.

Mąkę łączymy z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawiamy.

Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka, krótko miksując. Do masy dodajemy połowę mascarpone i sok z cytryny. Mieszamy. Dodajemy połowę mąki. Mieszamy. Dodajemy resztę mascarpone i mąki. Mieszając po każdym dodaniu. Ubijamy białka i dodajemy je do ciasta. Delikatnie mieszamy.

Masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 45 minut - do "suchego patyczka".

Wyjmujemy. Odstawiamy. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..