TRUSKAWKOWE LODY

Mimo, że pogoda za oknem nie nastraja dziś zbyt optymistycznie, postanowiłam, trochę jej na przekór, przygotować coś, co „podkoloruje” nam ten szaro-smutny dzień.  Padło na, stojącą grzecznie i cichutko w kącie, łubiankę truskawek. Nasze truskawki są już tak dojrzałe i soczyste, że same prawie rozpadają się w rękach.

Dziewczyny nie zastanawiały się długo i zażyczyły sobie lody! Nasze lody są bardzo proste do przygotowania. Nie trzeba używać maszyny do lodów. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, przełożyć do specjalnych pojemniczków na lody (jeżeli takich nie macie, możecie wykorzystać małe, plastikowe pojemniczki po dziecięcych jogurtach – po napełnieniu przykrywacie je folią spożywczą. W środek folii wbijacie patyczek, dzięki temu nie będzie się przesuwał) i włożyć do lodówki.

20150606_162127v3 (strona)

Składniki

  • 20 średniej wielkości truskawek
  • 60 g serka mascarpone ( 1/4 opakowania)
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • (Opcja – możemy dodać 1-2 listki mięty jeżeli dzieci lubią jej smak)

Sposób przygotowania

(Otrzymałam 8 foremek o pojemności 60 ml. każda) Truskawki miksujemy. Następnie dodajemy serek mascarpone, cukier puder i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremek do lodów (bok każdej foremki możemy dodatkowo udekorować plasterkiem truskawki - jak na zdjęciach). Wkładamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Żeby ułatwić sobie wyjęcie lodów z foremek, wystarczy włożyć je na kilka sekund pod strumień gorącej wody.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..