TRUSKAWKOWE BABECZKI Z KRUSZONKĄ

 

Nasz truskawkowy hit tegorocznych wakacji! Mnóstwo świeżych truskawek, odrobina dżemu truskawkowego – dzięki czemu ciasto nie jest suche, a do tego duża ilość kruszonki, która po upieczeniu przyjemnie chrupie. Wszystko to zamknięte w idealnej dla małych rączek formie babeczki. W sam raz na drugie śniadanie albo jako przekąska na spacerze.

Te truskawkowe babeczki mają tylko jedną wadę – strasznie szybko znikają 🙂

20150629_224640

20150629_232832

Składniki

Babeczki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 ml mleka 2%
  • 100 g masła
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego (najlepiej niskosłodzonego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szklanka pokrojonych truskawek (użyłam 15 truskawek) + 6 truskawek do dekoracji
Kruszonka:
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 16 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Kruszonka:

Składniki kruszonki wkładamy do miseczki i wyrabiamy palcami do uzyskania konsystencji ‘piasku’.

Babeczki:

W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Studzimy ok. 15 minut. W tym czasie w  dużej misce mieszamy 1,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Truskawki kroimy w kosteczkę  i mieszamy z łyżeczką mąki (tylko te, które „idą” do ciasta). Odstawiamy. Do masła i cukru dodajemy roztrzepane jajka, mleko, dżem truskawkowy. Całość ponownie dokładnie mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche w dwóch-trzech partiach. Mieszamy za każdym razem tylko do połączenia. Gotową masę łączymy kilkoma szybkimi ruchami z pokrojonymi truskawkami.

Przygotowujemy formę na babeczki i 12 papilotek. Użyłam papilotek z wyższym brzegiem - z ozdobnym kołnierzem. Papilotki wypełniamy ciastem do połowy wysokości, dekorujemy kawałkami truskawek i posypujemy kruszonką.

Pieczemy ok. 25 minut do tzw. ‘suchego’ patyczka. Po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika babeczki wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.

(Szklanka = 250 ml)

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..