TRUSKAWKI I RABARBAR POD KRUSZONKĄ Z CIASTECZEK I PŁATKÓW OWSIANYCH

Tak, jak obiecałam ostatnio! Pora na deser z rabarbarem i truskawkami, schowanymi pod cienką warstwą kruszonki z ciasteczek owsianych i płatków owsianych 🙂

Wystarczy pokroić rabarbar i truskawki, połączyć z cukrem i posypać kruszonką. W piekarniku nie trzymam jej dłużej niż 15 minut. Rabarbar zdąży zmięknąć, a jeżeli macie wątpliwości, pokrójcie go na trochę mniejsze kawałki.

Ważne, żeby ciastka, których użyjecie były twarde. Po dodaniu pozostałych składników i zapieczeniu będziecie mieć pewność, że otrzymacie odpowiednią „chrupkość”.

Jako dodatek (jak zawsze) świetnie sprawdzą się tu lody lub kwaśna śmietana.

20160427_225101

20160427_223737

Składniki

  • 200 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 40 g cukru
  Kruszonka:
  • 100 g ciasteczek owsianych
  • 30 g masła
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Rabarbar kroimy w plasterki. Truskawki kroimy w ćwiartki. Ciasteczka kruszymy na mniejsze kawałki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C (bez termoobiegu).

Do miseczki wkładamy rabarbar, truskawki i posypujemy cukrem. Mieszamy i przekładamy do ceramicznej foremki ( u mnie 21x15 cm).

Przygotowujemy kruszonkę. Łączymy mąkę z ciasteczkami i masłem. Wyrabiamy do momentu otrzymania grudek. Dodajemy płatki owsiane i jeszcze chwilę wyrabiamy. Kruszonkę rozkładamy na całej powierzchni ceramicznej formy.

Pieczemy ok. 15 minut aż kruszonka ładnie się zabrązowi.

Podajemy ciepłe, np. z lodami lub kwaśną śmietaną.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..