TORT DYNIOWO-POMARAŃCZOWY Z CYNAMONOWYM KREMEM

Wysoki, wilgotny, aromatyczny tort dyniowo-pomarańczowy z pysznym cynamonowym kremem. Przyznaje, że nie jest to najłatwiejszy i najszybszy tort, ale smakuje rewelacyjnie 🙂 Najważniejsze w tym przepisie jest prawidłowe utarcie masła z cukrem na jasną i puszystą masę. Musicie też wcześniej upiec dynię i zmiksować ją na puree (przepis na dole strony).

Do ciasta dodaję sok wyciśnięty z pomarańczy i likier pomarańczowy, który możecie zastąpić aromatem i dodać trochę skórki startej z pomarańczy lub cytryny. Każdy blat nasączam mocną herbatą i smaruje dżemem pomarańczowym.

Do przygotowania tortu potrzebne Wam będą 2 lub 3 tortownice (średnica 20 cm), ponieważ blaty piecze się osobno. Ja piekę jednocześnie 2 blaty (obok siebie, na tej samej wysokości w piekarniku) i gdy są gotowe wkładam 3. Nie ma to wpływu na jakość ciasta.

20161006_235938

Składniki

Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 500 g puree z dyni *
  • 250 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 50-100 ml mleka
  • 4 jajka
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • łyżka likieru pomarańczowego lub aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
  • 500 g mascarpone
  • 250 g śmietany 30%
  • 200 g cukru pudru
  • łyżka cynamonu
Dodatkowo:
  • dżem pomarańczowy
  • filiżanka mocnej, pomarańczowej herbaty
 

Sposób przygotowania

(użyłam tortownicy o średnicy 20 cm)

Ciasto (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

Piekarnik nagrzewany do 180 st. C (bez termoobiegu).

Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodajemy puree z dyni, 50 ml mleka, sok z pomarańczy i liker pomarańczowy. Mieszamy.

Do masy dodajemy partiami mąkę. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Ciasto ma być lejące, ale nie rzadkie.

Ciasto dzielimy na 3 równe części i przelewamy do tortownic wyłożonych na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krem (składniki powinny być mocno schłodzone):

Ubijamy mascarpone i śmietanę (osobno). Dodajemy cukier puder (partiami) i cynamon.

Podanie:

Pierwszy blat ciasta nasączamy herbatą, smarujemy dżemem pomarańczowym i nakładamy część kremu. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy herbatą, smarujemy dżemem pomarańczowym i nakładamy część kremu. Tak samo postępujemy z trzecim blatem.

Pozostały krem nakładamy na ciasto. Resztę kremu wkładamy do rękawa cukierniczego i tylką Wilton nr 1M (lub 4B) formujemy rozetki.

Schładzamy przed podaniem.

Przechowujemy w lodówce.

* Puree z dyni:

Dynię kroimy na większe kawałki, wyjmujemy środek - pestki i pieczemy (razem ze skórą) przez ok. 45-60 minut w temp. 190 st. C (bez termoobiegu). Z upieczonej dyni zdejmujemy skórę i miksujemy. Przechowujemy w lodówce.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..