TORT CYTRYNOWY Z LIMONCELLO

Pompokracja Świętuje – mamy już 1000 polubień na Facebook’u 🙂

Bez Was by się nie udało.

Specjalnie z tej okazji przygotowałam Tort cytrynowy!

Do ciasta dodałam ugotowaną cytrynę, a do kremu – likier Limoncello 🙂 Do dekoracji użyłam cukrowych serduszek.

 

Smacznego 🙂

 20160403_234058 to 2

Składniki

  Ciasto:
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 160 g drobnego cukru
  • 160 g masła
  • 4 jajka
  • 1½ proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cytryna ugotowana (+ łyżeczka cukru + woda do gotowania)
Krem do przełożenia blatów ciasta:
  • 500 g mascarpone
  • 200 g śmietany 30% (lub 36 %)
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki likieru Limoncello (lub soku z cytryny)
Krem do obłożenia ciasta:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 30% (lub 36%)
  • 50 g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • odrobina żółtego barwnika spożywczego np. Wilton
Dodatkowo: kolorowa posypka - cukrowe serduszka (lub inne ulubione)        

Sposób przygotowania

(użyłam okrągłej formy o średnicy 20 cm)

Ciasto:

Cytrynę (nie woskowaną) dokładnie czyścimy szczoteczką. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę cukru i gotujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z wody. Studzimy. Przecinamy i wyjmujemy pestki. Miksujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (bez termoobiegu). Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.

Łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odstawiamy.

Do misy wkładamy masło i cukier. Ucieramy przez kilka minut. Dodajemy pojedynczo jajka, po każdym chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy ugotowaną cytrynę. Do masy stopniowo dodajemy mąkę.

Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Ciasto kroimy na 3 blaty po całkowitym wystudzeniu.

Krem do przełożenia:

Osobno ubijamy śmietanę i mascarpone. Łączymy obie masy. Dodajemy cukier puder i likier (sok z cytryny). Chwilę ubijamy całość.

Krem do obłożenia ciasta:

Osobno ubijamy śmietanę i mascarpone. Łączymy obie masy. Dodajemy cukier puder, sok z cytryny i barwnik (jeżeli używamy). Chwilę ubijamy całość.

Podanie:

Blaty ciasta przekładamy kremem. Nakładamy drugi krem na całe ciasto i dekorujemy cukrowymi serduszkami (lub wedle uznania).

Przechowujemy w lodówce.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..