TORT BEZOWY Z MANGO

Efektownie wyglądający tort bezowy z dodatkiem mango. Dwa blaty przełożone kremem na bazie soku z mango i jajek, z dodatkiem mascarpone i śmietany. Nie ma się co oszukiwać, ten tort jest bardzo kaloryczny, ale na szczęście wystarczy mały kawałek by poczuć cały jego smak.

Bezę suszę w temperaturze 100 st. C, przez 2,5 – 3 godziny (w zależności od grubości blatów), na jednej blasze. Dzięki temu pozostaje biała, na zewnątrz tworzy się chrupiąca skorupka a środek jest piankowy i ciągnący.

Użyłam mango z puszki, ponieważ potrzebowałam soku do kremu. Jeżeli chcecie trochę odchudzić tą wersję możecie użyć świeżego mango, pokroić je i wymieszać z wcześniej ubitą śmietaną i mascarpone z odrobiną soku z cytryny (plus cukier puder do smaku).

Niestety, dziś zdjęcia bez przekroju – tort jest prezentem 🙂

Składniki

Beza:
  • 6 białek (M)
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego
  Krem z mango:
  • 130 ml soku z mango (z puszki)
  • 20 ml soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 20 g masła
  Dodatkowo:
  • mango z puszki
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany 30%
 

Sposób przygotowania

Beza:

Rozgrzewamy piekarnik do 100 st. C.

Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy partiami - po łyżce cukier puder i dalej ubijamy. Kiedy zużyjemy cały cukier puder, dodajemy sok z cytryny. Ubijamy. Na koniec dodajemy (po łyżce) mąkę ziemniaczaną. Krótko ubijamy.

Na papierze do pieczenia rysujemy 2 okręgi o średnicy 18-20 cm. Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy (suszymy) blaty bezowe temperaturze 100 st. C przez ok 2,5 godziny (jeżeli będzie potrzeba możemy wydłużyć czas suszenia). Potem wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę na noc.

Krem:

W garnuszku łączymy wszystkie składniki kremu - sok z mango i cytryny, jajka, cukier i masło. Podgrzewamy i czekamy aż zgęstnieje (należy uważać, żeby nie zagrzać zbyt mocno masy bo mogą się ściąć jajka). Odstawiamy do schłodzenia.

Gdy krem z mango się schłodzi, w osobnej misce ubijamy śmietanę i mascarpone. Łączymy obie masy. Jeżeli potrzeba dosładzamy (cukrem pudrem). Dodajemy pokrojone kawałki mango i delikatnie mieszamy.

Na paterę kładziemy dolny blat bezowy, wykładamy krem (może go trochę zostać) i kładziemy górny blat.

Blaty można przygotować dzień wcześniej. Tort najlepiej "łączyć" tego samego dnia, kiedy ma być podany.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..