TORCIK Z TRUSKAWKAMI

Tym „torcikiem” żegnamy się z ciężkimi deserami przynajmniej do jesieni. Zresztą, kto ma ochotę na gęste kremy, kiedy temperatura na zewnątrz dochodzi do 30 st. C 🙂

Trzy równe warstwy: biszkopt, masa jogurtowo-śmietanowa i galaretka truskawkowa połączona ze świeżymi truskawkami. Ilość cukru ograniczona do minimum. Jeżeli chcecie, żeby było jeszcze bardziej fit – zastąpcie śmietanę jogurtem.  Masę jogurtowo-śmietanową aromatyzowałam dodatkowo wodą różaną. Nie musicie, jeżeli nie lubicie.

Może przygotujecie go na zbliżający się Dzień Matki (przypominam – 26 maja)?

Polecam również dzieciom 🙂

20160518_201346

Składniki

Biszkopt:
  • 50 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  Masa jogurtowo-śmietanowa:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 30 g cukru pudru
  • 15 g żelatyny + 50 ml wody do jej rozpuszczenia
  • łyżka wody różanej (opcja)
  Galaretka:
  • 150 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe + 500 ml wody do rozpuszczenia galaretek
 

Sposób przygotowania

(użyłam formy o średnicy 20 cm)

Biszkopt:

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C (bez termoobiegu).

Oddzielamy białka od żółtek (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Białka obijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy partiami cukier. Gdy dodamy cały cukier, pojedynczo dodajemy żółtka cały czas mieszając. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i wyjmujemy z formy. Przekładamy do obręczy do tortów.

Masa jogurtowo-śmietanowa:

W dwóch osobnych, wysokich miseczkach ubijamy śmietanę i jogurt. Pod koniec obijania do śmietany dodajemy partiami cukier puder. Do ubitego jogurtu dodajemy wodę różaną.

W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie, dokładnie mieszamy żeby rozbić ewentualne grudki. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy jogurtowej i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę przelewamy do pojemnika z jogurtem - cały czas mieszamy. Masę jogurtową z żelatyną przekładamy do ubitej śmietany - łączymy obie masy. Przelewamy na wystudzony biszkoptowy spód i odstawiamy do lodówki do stężenia na ok godzinę.

Galaretka:

Warstwę z galaretki i truskawek przygotowujemy od razu po włożeniu ciasta z masą jogurtowo-śmietanową do lodówki. Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym zmniejszamy ilość wody do 500 ml (łącznie dla obu galaretek). Odstawiamy do wystudzenia. Truskawki kroimy w plasterki.

Na stężonej masie jogurtowo-śmietanowej układamy warstwę truskawek. Zalewamy niedużą ilością galaretki, truskawki nie mogą pływać. Odstawiamy do stężenia (do lodówki) na kilkanaście minut. Wlewamy kolejną porcję galaretki. Odstawiamy do stężenia. Układamy resztę truskawek i znowu zalewamy niedużą ilością galaretki. Odstawiamy do stężenia. Wlewamy resztę galaretki i odstawiamy do stężenia.

Przechowujemy w lodówce.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..