TARTA Z WANILIOWYM KREMEM BUDYNIOWYM I TRUSKAWKAMI

Moje dzieci mogłyby jeść truskawki przez okrągły rok, więc korzystam z nich praktycznie do ostatniego dnia, kiedy są dostępne w sklepach. Jeżeli i wy nie macie ich jeszcze dość 🙂 możecie przygotować tą, banalną w przygotowaniu, tartę. Po sezonie truskawki zastąpcie malinami, borówkami lub porzeczką.

Do kremu nie dodaje masła. Zastępuje je mascarpone. Po schłodzeniu w lodówce krem będzie odpowiednio zwarty i utrzyma ciężar owoców. Pamiętajcie, żeby owoce ułożyć tuż przed podaniem, będą się wtedy najlepiej prezentować.

Polecam również 🙂

 

Składniki

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko (L)
  • szczypta soli
  Krem:
  • 300 ml mleka
  • 250 g mascarpone
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  Dodatkowo:
  • ok. 500 g truskawek (malin lub borówek)
  • listki mięty

Sposób przygotowania

Kruche ciasto (użyłam formy o średnicy 25 cm):

Zagniatamy wszystkie składniki ciasta. Rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy ciasto będzie schłodzone, obciążamy je i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C (bez termoobiegu). Pieczemy 12 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 5-8 minut (aż ładnie się zrumieni). Wyjmujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krem:

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do ok. 300 ml. Odstawiamy do ostudzenia.

Mascarpone ubijamy i partiami dodajemy wystudzony budyń (jeżeli masa jest za mało słodka dodajemy cukier puder - wedle uznania).

Gotowy krem przelewamy na spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (można na całą noc).

Owocami dekorujemy tuż przed podaniem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..