TARTA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

Pierwszy, wakacyjny poniedziałek zaczynamy wyjątkowo – od ciasta. Kruchego ciasta i truskawkowo-rabarbarowego nadzienia z nutą cytryny. Muszę sobie podnieść poziom cukru, zanim zajmę się w końcu ogarnięciem urlopu 🙂 co oznacza, że zmarnuje masę czasu na przeglądanie ofert, a skończy się to pewnie na wyjeździe w kilka naszych miejsc – pewniaków. Mam jednak „ambitne plany”, żeby znaleźć sobie nowe miejsca, które „dodam do ulubionych”.

Zarówno ciasto jak i nadzienie możecie przygotować dzień wcześniej. Potem wystarczy na upieczony spód przełożyć nadzienie, udekorować paskami ciasta i zapiec jeszcze przez kwadrans w piekarniku. Ciasto pięknie się prezentuje obsypane cukrem pudrem.

20170625_235645

Składniki

Kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka lub 1 jajko
  • szczypta soli
  Nadzienie:
  • 350 g truskawek
  • 250 g rabarbaru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • skórka starta z 1 cytryny (opcja)
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • żółtko do posmarowania pasków ciasta
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

(użyłam formy do tarty o średnicy 23 cm)

Nadzienie:

Rabarbar i truskawki oczyszczamy. Rabarbar kroimy na 1 cm kawałki. Duże truskawki kroimy w ćwiartki, mniejsze na połówki. Rabarbar i truskawki przekładamy do miski, dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.

Ciasto:

Zagniatamy wszystkie składniki ciasta. 1/3 ciasta wkładamy do torebeczki i odkładamy do lodówki. Pozostałą część rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem formy (możemy też wylepić formę palcami). Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy ciasto będzie schłodzone, obciążamy je i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 12 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 5-8 minut. Wyjmujemy.

Gdy spód się piecze, wyjmujemy z lodówki pozostałą część ciasta, cienko rozwałkowujemy i radełkiem wycinamy paski.

Na upieczony spód przekładamy nadzienie truskawkowo-rabarbarowe (razem z powstałym płynem). Na wierzchu układamy dowolny wzór z pozostałej części ciasta. Smarujemy paski ciasta żółtkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Wyjmujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..