TARTA Z KREMEM Z MANGO I BEZĄ

Takie, jak ten przepisy powstają wtedy, gdy nie mogę się zdecydować, jakie ciasto przygotować. Czy mam ochotę na tartę z kremem, czy moje kubki smakowe krążą myślami bardziej przy przekładanym kremem torcie bezowym. Nie było wyjścia, a najłatwiejsze i najsmaczniejsze okazało się połączenie obu ciast 🙂

Kruche ciasto wypełniłam kremem z mango. Do kremu, dodałam sok wyciśnięty z dwóch cytryn, który stanowi teraz idealną przeciwwagę dla słodkiego ciasta i bezy. Beza na zewnątrz utworzyła skorupkę. Środek tworzy mięciutka, bezowa pianka.

Wszystkie części ciasta najlepiej przygotować dzień wcześniej i połączyć tuż przed podaniem.

20160923_140700

Składniki

Kruche ciasto:
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 120 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  Krem mango:
  • 1 dojrzałe mango (ok. 400 g zmiksowanego)
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 4 jajka (L)
  • 2 żółtka
  • sok z 2 cytryn
Beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

(użyłam formy do tarty o średnicy 25 cm)

Krem:

Obieramy i miksujemy mango.

Do garnuszka z grubym dnem wkładamy wszystkie składniki (bez mango). Podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Dodajemy mango, mieszamy i podgrzewamy. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć (pilnujemy, żeby zbytnio nie nagrzać masy, bo wyjdzie nam jajecznica). Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc do lodówki).

Kruche ciasto:

Zagniatamy wszystkie składniki ciasta. Rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy ciasto będzie schłodzone, obciążamy je i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C (bez termoobiegu). Pieczemy 12 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 8 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Wyjmujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Beza:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Gdy masa będzie już sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez moment miksujemy. Na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy ok. 20 cm i wykładamy bezę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 90-100 st. C i suszymy bezę ok. 2 godzin (na zewnątrz powinna utworzyć się twarda skorupka). Odstawiamy.

Gdy wszystkie części ciasta mamy już wystudzone, na spód wylewamy krem i przykrywamy bezą.

Przechowujemy w lodówce.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..