TARTA Z CZEREŚNIAMI

Jeżeli zupełnym przypadkiem kupicie w weekend czereśnie i chcielibyście przygotować z nich deser, polecam moją Tartę z czereśniami. Na upieczony kruchy spód wykładam czereśnie wymieszane z dżemem. Z kilku pasków kruchego ciasta przygotowuje dekorację na wierzch, zapiekam i gotowe. Wystarczy pospać cukrem pudrem 🙂

Tarta nie jest zbyt słodka (jeżeli ma być słodsza dodajcie więcej cukru pudru do ciasta). Nie potrzebne tu też żadne zagęstniki w postaci np. mąki ziemniaczanej. Tarta znika w tempie ekspresowym, nie ma szans, żeby coś zostało na następny dzień 🙂

20160615_223259

 

Składniki

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
Nadzienie z czereśni:
  • 500 g czereśni
  • 3 łyżki dżemu czereśniowego lub malinowego
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

(użyłam formy do tarty o średnicy 26 cm)

Ciasto:

Masło kroimy na małe kawałeczki. Łączymy wszystkie składniki ciasta (łyżkę roztrzepanego jajka odkładamy). Wyrabiamy krótko, do połączenia składników. Większą część ciasta rozwałkowujemy. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pozostałą część ciasta chowamy do foliowego woreczka i również wkładamy do lodówki.

Schłodzone ciasto wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. specjalnymi kuleczkami lub suchą fasolą). Pieczemy w 190 st. C przez 10 minut. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy.

Nadzienie z czereśni:

Gdy spód tarty się piecze, drylujemy czereśnie i dodajemy dżem czereśniowy. Mieszamy.

Na gotowy spód nakładamy czereśnie z dżemem. Rozkładamy równą warstwę.

Obniżamy temperaturę piekarnika do 180 st. C. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i radełkiem wycinamy pasy. Układamy dowolny wzór. Pasy z ciasta smarujemy (odłożonym przy zagniataniu ciasta) roztrzepanym jajkiem i wykładamy do piekarnika na 10-15 minut.

Wyjmujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..