„Tarta” z ciasta francuskiego z truskawkami

Przygotowanie ten „tarty” będzie wymagało od Was upieczenia jedynie spodu, czyli gotowego ciasta francuskiego. Na wystudzone ciasto nakładam masę składającą się ze zmielonych migdałów, ricotty i cukru pudru. Na wierzchu układam truskawki (tak, żeby zachodziły na siebie). Przed podaniem lekko posypuje cukrem pudrem.

Przyznaję, że w przypadku ciasta francuskiego sięgam najczęściej po gotowy produkt. Bardzo często mam je w lodówce, na wypadek niezapowiedzianych wizyt znajomych. Poniższy przepis jest tego doskonałym przekładem. „Tartę” przygotowuje się szybko i trudno tu cokolwiek zepsuć 🙂 Nawet nie trzeba bardzo dokładnie odmierzać składników.

Truskawki możecie zastąpić malinami 🙂

20160610_120802

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 320 g truskawek
  • 150 g migdałów
  • 150 g ricotty
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)
 

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C (bez termoobiegu).

Ciasto przecinamy na pół i zawijamy każdy brzeg ciasta do środka na ok. 1 cm (powinniśmy otrzymać dwa prostokąty o wymiarach ok. 14/22 cm).  Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wykładamy do piekarnika na 10-12 minut. Wyjmujemy. Studzimy. Wyrośnięte ciasto na środku delikatnie spłaszczamy ręką ("ramki" nie zgniatamy).

Gdy ciasto się piecze, kroimy truskawki na cienkie plasterki.

Migdały miksujemy i łączymy z ricottą i cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy.

Na wystudzone prostokąty z ciasta nakładamy masę migdałową a na wierzchu układamy truskawki.

Gotowe możemy posypać cukrem pudrem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Prosto z kuchni Bio Village  marki wasnej ELeclerc przyjechala
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..