TARTA SERNIKOWA Z KIWI I GRANATEM

Z okazji Dnia Babci i Dziadka, poza życzeniami, mam dla Was bardzo ładnie wyglądającą tartę. Na kruchym, czekoladowym spodzie znajduje się waniliowa masa serowa i świeże owoce 🙂 Do przygotowania kruchego ciasta użyłam m.in.: mąki pełnoziarnistej, mąki krupczatki i kakao. Masa serowa składa się z twarogu sernikowego i serka homogenizowanego o smaku waniliowym. Żeby wzmocnić waniliowy smak masy serowej, możecie dodać jeszcze łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Do dekoracji wykorzystałam bitą śmietanę, plasterki kiwi, ziarenka granatu i listki melisy.

Dla zapewnienia odpowiedniej sztywności masy serowej dodaje odrobinę żelatyny. Nie zapiekam masy w piekarniku. Tartę schładzam w lodówce – 30 minut wystarczy.  Dekoruje tuż przed podaniem.

Słodki ser i kwaśne owoce, takie połączenia zawsze się sprawdzają 🙂

20170120_211843

Składniki

Spód:
  • 120 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 120 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 żółtko (L)
  • łyżka kakao
  • szczypta soli
  Masa serowa:
  • 500 twarogu sernikowego
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 20 g cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny (ok. 5 g) rozpuszczona w jak najmniejszej ilości wody
  Do dekoracji:
  • 100 g śmietany 30%
  • 4-5 dojrzałych kiwi
  • ziarenka z połowy granatu
  • listki melisy lub mięty

Sposób przygotowania

(użyłam formy do tarty o średnicy 25 cm)

Ciasto:

Zagniatamy wszystkie składniki ciasta. Rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem formy (możemy też wylepić formę palcami). Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy ciasto będzie schłodzone, obciążamy je i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C (bez termoobiegu). Pieczemy 12 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 8 minut. Wyjmujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Masa serowa:

Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody (dokładnie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki) i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wkładamy twaróg sernikowy, serek homogenizowany, cukier puder. Mieszamy. Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy serowej. Dokładnie mieszamy i dodajemy jeszcze jedną łyżkę masy. Tak przygotowaną żelatynę łączymy z masą serową. Przekładamy ją na upieczony i wystudzony spód. Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki aż masa stężeje.

Tuż przed podaniem ubijamy śmietanę i nanosimy cienką warstwę na masę serową. Na bitej śmietanie układamy plastry kiwi i posypujemy ziarenkami granatu.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..