TARTA MOCNO CZEKOLADOWA

Od tysięcy lat wiadomo, że na smutki najlepsza jest czekolada. A co jest lepsze od czekolady? Dwie czekolady 🙂 połączone ze śmietaną i otulone ciastem z dodatkiem kakao.

W efekcie otrzymujemy pyszną tartę o kruchym cieście i ciągnącym się, mięciutkim czekoladowym środku. Dla przełamania słodyczy możecie podać tartę z kwaśną śmietaną.

Propozycja idealna na babski wieczór i zbliżające się walentynki 🙂

20160210_225115

 

Składniki

Ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g krupczatki
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki wody (lub połowa białka z jajka)
Masa czekoladowa:
  • 350 ml śmietany 30%
  • 250 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka
Do podania:
  • kwaśna śmietana
  • konfitura z wiśni

Sposób przygotowania

(użyłam formy do tarty o średnicy 23 cm)

Ciasto:

Masło kroimy na małe kawałeczki. Łączymy wszystkie składniki ciasta. Wyrabiamy krótko, do połączenia składników. Rozwałkowujemy. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Następnie wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. suchą fasolą). Pieczemy w 180 st. C przez 15 minut. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 5-8 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy.

Masa:

Do garnka wlewamy śmietanę. Podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia. Do ciepłej śmietany wsypujemy cukier puder i wkładamy czekoladę (w kawałkach). Czekamy aż się rozpuści (możemy mieszać). Na koniec dodajemy 2 jajka, dokładnie wszystko mieszamy. Masę przelewamy na przygotowany spód.

Pieczemy (w tej samej temperaturze co ciasto) ok. 15 minut. Pod koniec pieczenia pilnujemy tarty. Masa ma być ścięta na bokach, przy dotyku ma być wyczuwalny miękki środek. Wtedy wyjmujemy z piekarnika.

Zostawiamy do ostygnięcia (masa stężeje gdy wystygnie).

Podajemy samą lub np. z kwaśną śmietaną lub konfiturą z wiśni.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..