TAGLIATELLE Z ŁOSOSIEM W SOSIE DYNIOWO-POMARAŃCZOWYM

Co innego można przygotować w Światowy Dzień Makaronu jak nie kluchy 🙂 Tym razem jest to tagliatelle z pieczonym łososiem i sosem dyniowo-pomarańczowym ze szczyptą chili i parmezanem.

Filety z łososia możecie obsmażyć na patelni (po ok. 3-4 minuty z każdej strony; najpierw od strony ze skórą) lub upiec w piekarniku (ok. 10-15 minut w zależności od grubości). Ja dodatkowo posypałam łososia słodką, suszoną papryką.

Makaronowe inspiracje znajdziecie tutaj.

 

20171025_140254

Składniki

  • 250 g filetu z łososia
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 200 g dyni
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 50-100 ml śmietanki do sosów
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 szalotka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (opcja)
  • szczypta suszonych płatków chili
  • sok z 1 cytryny (do smaku)
  • łodyżka z pomidorkami cherry
  • szczypta słodkiej, suszonej papryki
  • łyżka masła
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Łososia oczyszczamy i kroimy na 2 porcje. Oprószamy słodką papryką, solą, pieprzem, skrapiamy i sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 15-20 minut (w zależności od grubości). Razem z łososiem możemy upiec pomidorki - należy je skropić oliwą i lekko naciąć skórkę w dowolnym miejscu.

Dynię ścieramy na tarce; z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Szalotkę drobno siekamy.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jednocześnie do garnka z grubym dnem wkładamy masło i szalotkę. Po 1-2 minutach dodajemy dynię i dalej obsmażamy 2-3 minuty. Wlewamy sok pomarańczowy i dodajemy startą skórkę. Po kolejnych 2-3 minutach dodajemy śmietankę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 3/4 startego parmezanu. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy makaron. Mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy resztą parmezanu. Układamy łososia, pomidorki cherry, posypujemy płatkami chili.

Od razu podajemy.

   

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..