TAGLIATELLE Z KURKAMI I SZPIANKIEM

Przygotowania do rozpoczęcia roku szkolnego ruszyły u nas pełną parą, więc czasu na gotowanie mam ostatnio zdecydowanie za mało. Staram się jednocześnie wymyślać nowe, kolorowe i nieskomplikowane dania 🙂 Stąd mój dzisiejszy przepis na pyszny makaron tagliatelle z kurkami i świeżym szpinakiem baby oraz sosem śmietanowym z dodatkiem białego wina.

Szukacie kurkowych inspiracji? Proszę bardzo 🙂

 

20170827_210959

Składniki

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 200 g kurek
  • 200 g szpinaku baby
  • 150 ml śmietany 30%
  • 50 ml białego wina
  • 50 g parmezanu lub grana padano (opcja)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Kurki oczyszczamy. Szalotki kroimy w drobną kosteczkę; czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Szpinak myjemy.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jednocześnie na patelnię o wysokich brzegach wkładamy masło, czosnek i szalotki.  Gdy szalotki się zeszklą dodajemy kurki, smażymy ok. 3 minut i dodajemy szpinak. Po minucie dodajemy śmietanę, wino, starty ser, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotujemy chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Przekładamy makaron i mieszamy, żeby cały pokrył się sosem.

Przekładamy na talerze i od razu podajemy.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..