TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM I SOSEM KURKOWYM

Jedna z rozmów z moja starszą córką:

  • B: Mamo, mam siniaka. To okropne!
  • Ja: Przewróciłaś się? W domu? W przedszkolu?
  • B: W domu; to przez Zuzię!
  • Ja: A kiedy to się stało?
  • B (z pełną niezadowolenia miną): Jak to kiedy?! JUTRO!

 

No właśnie, przecież ja, jako matka powinnam wiedzieć takie rzeczy. Patrząc w oczy tych moich dwóch aniołków wiem, jakie „dewastacyjne” myśli kłębią się już pod tymi blond lokami 🙂

Wracając jednak do gotowania. Makaron, kurczak i sos kurkowy. Kolejne proste i smaczne połączenie. Przygotowanie składników i samo gotowanie nie zajmuje dużo czasu. W sam raz na szybki obiad po powrocie z pracy. Podsmażamy kurczaka, potem na tej samej patelni szklimy cebulę, dodajemy bulion, wino, kurki, śmietanę. Do gotowego sosu kurkowego dodajemy kurczaka, makaron, posypujemy natką pietruszki i gotowe.

20160817_210020

Składniki

  • ok. 200 g makaronu tagliatelle
  • pojedyncza pierś kurczaka
  • łyżka oleju rzepakowego - do smażenia
  • kilka gałązek pietruszki - do dekoracji
  Sos kurkowy:
  • 200 g kurek
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 50 g masła
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • 50 ml białego wina (lub wody z gotowania makaronu)
  • sok z cytryny
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
 

Sposób przygotowania

(2-3 osoby)

Kurczaka oczyszczamy, kroimy w dużą kostkę. Grzyby oczyszczamy, większe kroimy na kawałki, mniejsze zostawiamy w całości. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wyciskamy sok z cytryny.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W tym czasie na patelni smażymy kawałki kurczaka. Po kilku minutach zdejmujemy z patelni. Zmniejszamy ogień pod patelnią (nie myjemy jej), wkładamy masło, cebulę i czosnek. Cebula powinna się zeszklić. Następnie dodajemy bulion drobiowy i wino (lub wodę z gotowania makaronu). Zwiększamy ogień, lekko odparowujemy płyn i dodajemy grzyby. Po 2-3 minutach dodajemy śmietanę, sok z cytryny i wcześniej usmażone kawałki kurczaka. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, jeszcze chwilę odparowujemy. Doprawiamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ugotowany makaron, posiekaną natkę pietruszki i delikatnie mieszamy.

Przekładamy na talerze i od razu podajemy. Możemy dodatkowo posypać natką pietruszki.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..