TAGLIATELLE Z BAKŁAŻANEM, POMIDORAMI, OLIWKAMI I FETĄ

Pogoda rozpieszcza nas coraz bardziej, a ja zatęskniłam za czymś kolorowym na talerzu 🙂 Przygotowałam więc bardzo prosty i aromatyczny makaron z warzywami. Obsmażyłam kawałki bakłażana z suszonym oregano i bazylią, dodałam pomidory z puszki, jarmuż i czarne oliwki. Wymieszałam z makaronem i posypałam serem feta.

Przygotowując bakłażana należy uważać i nie dodawać za dużo tłuszczu do smażenia, ponieważ bakłażan wchłonie praktycznie każdą jego ilość.

20170227_144915

Składniki

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 200 g bakłażana
  • puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść czarnych oliwek (bez pestek)
  • garść jarmużu
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Bakłażana kroimy w kostkę lub półksiężyce, delikatnie solimy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwki kroimy na cienkie plasterki.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy cebulę a po chwili czosnek i kawałki bakłażana. Mieszamy, dodajemy suszone oregano i bazylię. Po 2-3 minutach dodajemy pomidory z puszki. Gdy pomidory się podgrzeją zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy odcedzony makaron, jarmuż i oliwki. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przekładamy na talerze i posypujemy kawałkami fety.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..