„SZARLOTKA” Z CIASTEM FILO I SOSEM CUSTARD

Ekspresowa „szarlotka”, a właściwie jabłka w karmelu z dodatkiem kardamonu i cynamonu zapiekane w cieście filo. Gotowe arkusze ciasta filo wystarczy posmarować roztopionym masłem, ułożyć jeden na drugim (pod kątem) w naczyniu ceramicznym, na środku ułożyć wcześniej obgotowane w karmelu jabłka, zawinąć ciasto i włożyć do piekarnika na 15 minut. Do jabłek, poza przyprawami, możecie dodać także rodzynki lub żurawinę.

Do ciasta polecam, równie szybki w przygotowaniu, angielski sos (krem) custard. Jeżeli nie macie wprawy w jego przygotowaniu i boicie się, że zamiast sosu wyjdzie wam jajecznica, możecie dodać płaską łyżeczkę mąki kukurydzianej, która przyspieszy gęstnienie sosu (mąkę dodajemy do żółtek).

Custard świetnie pasuje m.in. do crumble (owoców z kruszonką). Można go jeść na ciepło i zimno.

Sprawdźcie przepisy na inne słodkości:

 

20171103_233952

Składniki

  • 5 arkuszy ciasta filo
  • 700 g kwaśnych jabłek (już obranych i pokrojonych w ćwiartki)
  • 80 g cukru
  • 50 g + 2 łyżki masła
  • płaska łyżeczka kardamonu
  • szczypta cynamonu
  Sos (krem) custard:
  • 150 ml mleka 2%
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 żółtka (L)

Sposób przygotowania

(użyłam formy o średnicy 24 cm)

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu).

Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodajemy masło (50g). Wkładamy ćwiartki jabłek, posypujemy kardamonem, cynamonem, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Roztapiamy 2 łyżki masła. Naczynie żaroodporne (np. formę do tarty) smarujemy masłem, układamy arkusz ciasta filo, który wcześniej posmarowaliśmy masłem. Na nim - lekko przesunięty układamy kolejny, posmarowany masłem, arkusz. Tak postępujemy z 2 następnymi. Rogi arkuszy powinny utworzyć "koło" wystające poza formę. Obgotowane jabłka razem z sosem przekładamy na ciasto. Brzegi ciasta filo zawijamy do środka. Na górze układamy ostatni arkusz i w wybranych miejscach smarujemy masłem.

Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Ciasto filo powinno ładnie się zrumienić.

Sos custard:

W garnuszku podgrzewamy mleko i śmietanę. Żółtka ubijamy z cukrem trzepaczką, aż masa stanie się jasna. Dodajemy połowę podgrzanego mleka i śmietany. Mieszamy i przelewamy masę z powrotem do garnuszka. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż masa zacznie gęstnieć (nie można jej podgrzać zbyt mocno, bo żółtka się zetną). Sos będzie gotowy, kiedy po obróceniu łyżki i przesunięciu palcem przez środek sos nie będzie spływał.

Komentarze Czytelników

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..