SZARLOTKA Z BEZĄ

Czy może być coś lepszego w ten mroźny, zimowy wieczór niż kubek gorącej, owocowej herbaty i kawałek, jeszcze ciepłej, szarlotki z bezą? Zdecydowanie nie 🙂

Szarlotka z przepiśnika mojej mamy. Pomiędzy warstwami kruchego ciasta, znajdziecie kwaśne jabłka z dodatkiem cynamonu i kardamonu oraz słodką bezę.

Przy ścieraniu jabłek na tarce pamiętajcie, żeby uważać i nie uszkodzić gniazd nasiennych. Nie ma nic gorszego niż twarde kawałki łupinek, które psują przyjemność objadania się ciastem 🙂

20170105_233508

Składniki

Ciasto (spód i wierzch):
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 4 żółtka (lub 2 jajka)
  • szczypta soli
  Nadzienie:
  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 100 g brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki kardamonu lub łyżeczka wody różanej (opcja)
Beza:
  • 150 g cukru pudru
  • 4 białka
Dodatkowo:
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

(użyłam formy o wymiarach 21x31 cm)

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem.

Ciasto (spód i wierzch):

Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszy kawałek wkładamy do torebki foliowej i odkładamy do lodówki. Większy rozwałkowujemy i przekładamy do formy (spód formy możemy również wylepić palcami). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C (bez termoobiegu). Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Nadzienie:

Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, cynamon, sok z cytryny, kardamon (lub wodę różaną). Dusimy do momentu, aż jabłka zmiękną i odparuje nadmiar płynu. Dodajemy przesianą skrobie ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i uważamy, żeby nie zrobiły się grudki. Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do ostygnięcia.

Beza:

Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy, małymi porcjami, cukier puder.

Złożenie ciasta:

Na spód z ciasta wykładamy duszone jabłka, wyrównujemy. Następnie wykładamy równą warstwę bezy. Górną warstwę tworzy starte na tarce o grubych oczkach, schłodzone ciasto posypane 2 łyżkami brązowego cukru. Tak przygotowaną szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, na ok. 20-30 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.

Gotową, wystudzoną szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..