ŚWIĄTECZNA SAŁATKA Z INDYKIEM I POMARAŃCZAMI

Ta sałatka, to świetny pomysł na wykorzystanie kawałków pieczonego indyka, które zostały Wam ze świątecznego obiadu. Ja swojego piekłam w cytrusowo-miodowej marynacie z dodatkiem rozmarynu, ale nie jest niezbędna – można natrzeć mięso samymi przyprawami (sól, pieprz, czerwona słodka papryka lub kurkuma, suszony rozmaryn lub tymianek).

Dla kontrastu smaku, gotową sałatkę skrapiam octem balsamicznym. Jeżeli wolicie słodszy sos – wykorzystajcie ten powstały z pieczenia i dodajcie do niego np. łyżkę dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego (jeżeli płynu jest za mało dodajcie sok z pomarańczy).

Poniżej kilka świątecznych inspiracji 🙂

 

20171126_171510_001

Składniki

  • ok. 500 g piersi z indyka (ale piekłam całą ok. 1 kg pierś)
  • 2-3 pomarańcze
  • 1 granat
  • 100 g sera feta
  • duża garść roszponki
  • duża garść rukoli
  • garść mięty
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka kurkumy
  • ocet balsamiczny
  • łyżka oleju do natłuszczenia formy
  Marynata do indyka:
  • 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • łyżka jasnego miodu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 gałązki świeżego lub łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (opcja)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

(2-3 osoby)

Łączymy składniki marynaty. Mięso oczyszczamy, nacieramy solą, słodką papryką i kurkumą, wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, wlewamy marynatę, obtaczamy mięso i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 50-70 minut, w zależności od wielkości mięsa.

Gdy indyk się upiecze, przykrywamy go folią i odstawiamy na 10 minut.

Z pomarańczy odcinamy skórę i kroimy w plastry (plastry można przekroić na pół). Na talerzach układamy rukolę, roszponkę, miętę, plasterki pokrojonego indyka i pomarańczy. Posypujemy pokruszoną fetą i ziarenkami granatu. Tuż przed podaniem skrapiamy balsamico.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Wszystkiego Najlepszego z okazji naszego wita Kobietki W taki dzie
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Pierwszy dzie wiosny witamy mazurkiem z chaw bia czekolad i
  • witeczna babka w wersji czekoladowej Jakie s wasze ulubione wielkanocne
  • Prosto z kuchni Bio Village  marki wasnej ELeclerc przyjechala
  • Bardzo przyjemny wiosenny obiad Do jego przygotowania potrzebujecie tylko 6
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..