SUFLET ZE SZPARAGAMI I SEREM CHEDDAR

Kuchenna zmora wielu osób – nieszczęsny, opadający suflet. Upieczony na zewnątrz i surowy w środku. Jeden z bardziej kapryśnych wypieków, jednocześnie arogancki i egoistyczny, gdyż to my musimy czekać na niego, a nie on na nas 🙂

Bazą tego sufletu jest beszamel i ubite białka. Dla mocniejszego smaku dodaje wyrazisty ser – Cheddar. Ciekawy posmak i lekko zielonkawy kolor to zasługa szparagów. Pamiętajcie, żeby brzegi kokilek były czyste (suflet równo wyrośnie) i żeby w pierwszej fazie pieczenia nie otwierać piekarnika (bo opadnie).

20170608_131825

Składniki

  • 100 g szparagów
  • 80 g startego sera Cheddar
  • 2 jajka
Beszamel:
  • 200 ml mleka
  • 30 g mąki
  • 20 g masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól/pieprz
Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania kokilek
  • bulka tarta lub mąka do wysypania kokilek

Sposób przygotowania

(użyłam 4 kokilek o pojemności ok. 200 ml)

Kokilki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (nadmiar wysypujemy). Odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C (bez termoobiegu).

Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy na lekko natłuszczoną patelnię i smażymy ok. 5 minut (pozbywamy się w ten sposób nadmiaru wody). Zdejmujemy i miksujemy.

W małym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i po ok. 2 minutach dodajemy mleko. Zdejmujemy z ognia, gdy sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy starty ser. Mieszamy. Dodajemy żółtka i zmiksowane szparagi. Mieszamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli i porcjami dodajemy do masy.

Masą napełniamy kokilki zostawiając ok. 1 cm brzeg. Wyrównujemy i chusteczką usuwamy z brzegów zbędną masę.

Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 st. C, następnie zmniejszamy do 180 st. C i pieczemy ok. 20 minut, aż suflety ładnie wyrosną i zabrązowią się z wierzchu.

Od razu podajemy.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..