STROGONOW Z BRĄZOWYMI PIECZARKAMI I PAPRYKĄ

Strogonow to bardzo popularne i proste danie jednogarnkowe. Podstawą jest dobrej jakości mięso wołowe – mamy wtedy gwarancję, że mięso po obróbce termicznej będzie delikatne. W tym wariancie wykorzystałam brązowe pieczarki i czerwoną paprykę. Smak wzmacniam dodatkiem czerwonego wina i musztardy. Podaję razem z ryżem lub pieczywem.

Sprawdźcie również przepisy na:

 

Składniki

  • litr bulionu wołowego
  • 800 g wołowiny (np. polędwicy, rostbefu lub krzyżowej)
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 100 ml wytrawnego wina (opcja)
  • 100 ml śmietany
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • łyżka musztardy np. Dijon
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • płaska łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • natka pietruszki do dekoracji
  • olej do smażenia
  • sól/pieprz
     

Sposób przygotowania

Wołowinę oczyszczamy, kroimy w wąskie paski (w poprzek włókien) i oprószamy mąką. Paprykę także kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki na połówki lub ćwiartki.

Do dużego garnka z grubym dnem wlewamy olej i partiami obsmażamy mięso. Obsmażone przekładamy do miseczki. Zmniejszamy ogień, roztapiamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy liście laurowe, słodką oraz ostrą paprykę. Wkładamy mięso i wlewamy wino. Gdy wino się zredukuje wlewamy gorący bulion. Gotujemy ok. 45-60 minut - do miękkości mięsa. (Uwaga: Polędwica będzie miękka od razu po obsmażeniu. W związku z tym, zmniejszamy ilość bulionu i od razu przechodzimy do dodania warzyw).

Dodajemy paprykę, pieczarki, koncentrat pomidorowy, musztardę i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Na koniec dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą/pieprzem.

Podajemy np. z pieczywem lub ryżem.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..