STEK Z TUŃCZYKA I SALSA Z POMIDORKAMI, OLIWKAMI I KAPARAMI

Lekki, letni obiad lub świetna przystawka. Świeżutkie steki z tuńczyka lekko zgrillowane na patelni i odświeżająca, aromatyczna salsa. Do przygotowania salsy użyłam pomidorków koktajlowych, czarnych oliwek, kaparów i kolendry.

Przygotowując rybę pamiętajcie, żeby wyjąć ją wcześniej z lodówki – musi mieć temperaturę pokojową. Moje steki grillowałam po 1,5 minuty na stronę. Jeżeli lubicie mocniej wysmażoną rybę będziecie potrzebować ok. 3 minut na stronę.

Polecam Wam również Pulpeciki z tuńczyka w sosie pomidorowym.

20170718_191628

Składniki

  • 2 steki z tuńczyka o grubości ok. 2 cm każdy
  • oliwa z oliwek
  • duża garść mieszanki sałat
  Salsa:
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g oliwek (użyłam czarnych)
  • łyżka kaparów
  • garść kolendry
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała papryczka chili (bez pestek) - opcja
  • sok z cytryny (do smaku)
  • sól/pieprz
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Steki z tuńczyka wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej - powinny mieć temperaturę pokojową.

Salsa:

Pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Kapary, papryczkę chili, szalotkę i czosnek drobno siekamy. Kolendrę siekamy. W miseczce łączymy wszystkie składniki salsy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz solą/pieprzem.

Ryba:

Rozgrzewamy patelnię grillową. Steki z tuńczyka skrapiamy z obu stron oliwą i przekładamy na patelnię. Smażymy ok. 1-2 minut z każdej strony (3 minuty, jeżeli chcemy, aby ryba była dobrze wysmażona).

Przekładamy na talerze, polewamy salsą i układamy obok małą garść mieszanki sałat.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..