SPAGHETTI Z PESTO Z JARMUŻU, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I MIGDAŁAMI

Słoiczek domowego pesto to obowiązkowy element „wyposażenia” mojej lodówki. Przygotowywany z różnych składników w zależności od pory roku i mojego humoru 🙂 Dziś proponuje Wam pełnoziarniste spaghetti, pesto z jarmużu z dodatkiem podprażonych orzechów nerkowca, migdałów, czosnku, sporej ilości cytryny i parmezanu. Jako dodatki – pomidorki koktajlowe, płatki migdałów, listki bazylii i papryczka chili (dla chętnych). Obiad w wersji ekspresowej 🙂

Pesto, które nam zostało, przekładamy do czystego, wyparzonego słoiczka. Wlewamy oliwę (lub olej) tak, żeby utworzyła nad pesto ok. 0,5 cm warstwę. Przechowujemy w lodówce.

20161011_125558

 

Składniki

  • ok. 150 g makaronu spaghetti
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • garść migdałów w płatkach
  • kilka listków posiekanej bazylii
  • kawałek parmezanu
  • ½ papryczki chili lub peperoni (opcja)
  Pesto:
  • 100 g jarmużu
  • 250 ml oliwy z oliwek lub oleju dobrej jakości
  • 50 g parmezanu (lub pecorino)
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • garść orzechów nerkowca
  • mała garść płatków migdałów
  • sól/pieprz do smaku

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Migdały i orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Z jarmużu odcinamy twarde fragmenty łodyg. Wszystkie składniki pesto (na początek połowę oliwy) wkładamy do misy blendera. Dodajemy (partiami) pozostałą część oliwy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ugotowany makaron mieszamy z kilkoma łyżkami pesto i pomidorkami koktajlowymi. Przekładamy na talerze, posypujemy płatkami migdałów, kawałkami parmezanu i posiekanymi listkami bazylii.

Od razu podajemy.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..