SPAGHETTI Z MAŁŻAMI I SOSEM SZAFRANOWYM

Jeżeli lubicie owoce morza, lubicie trochę pobrudzić się przy jedzeniu i nie zniechęca Was fakt, że oczyszczenie małży jest trochę upierdliwe, to koniecznie wypróbujcie mój dzisiejszy przepis 🙂  Spaghetti z małżami w delikatnym szafranowym sosie z dodatkiem białego wina i odrobiny śmietany.

Przygotowując małże należy pamiętać, żeby przed gotowaniem wyrzucić wszystkie, które są uszkodzone i te, które po dotknięciu małża – nie zamkną się. Po ugotowaniu należy odrzucić te, które się nie otworzyły.

20170515_214639

Składniki

  • 700 g małży
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 100 ml białego wina
  • 60 ml śmietany (opcja)
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki szafranu
  • sok z 1 cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta pieprzu
 

Sposób przygotowania

(2 porcje)

Małże wkładamy na kilka minut do zimnej wody. Następnie pojedynczo, dokładnie czyścimy muszle ze wszelkich zanieczyszczeń np. szczoteczką. Na koniec płuczemy je jeszcze przez chwilę pod bieżącą wodą (muszle uszkodzone, popękane; otwarte, które nie chcą się zamknąć po dotknięciu małża należy wyrzucić).

Odmierzamy 100 ml wina i dodajemy szafran. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Natkę pietruszki (listki o łodyżki) siekamy.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jednocześnie do drugiego garnka (na tyle dużym żeby pomieścił muszle, makaron i dało się w nim swobodnie mieszać) wkładamy masło, a po chwili szalotkę i czosnek. Gdy szalotka się zeszkli wkładamy małże oraz dodajemy wino z szafranem. Przykrywamy pokrywką, potrząsamy garnkiem i gotujemy 3-4 minuty na dość mocnym ogniu. Ponownie potrząsamy garnkiem, zdejmujemy pokrywkę, dodajemy śmietanę (jeżeli używamy), posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i szczyptę pieprzu. Gotujemy kolejne 2-3 minuty. Na koniec dodajemy odcedzony makaron, chwilę podgrzewamy całość i doprawiamy do smaku.

Przekładamy na talerze. Przy każdym talerzu stawiamy miseczkę na puste muszelki.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..