SPAGHETTI Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI

Krewetki, czosnek i kolendra to jedno z moich ulubionych połączeń. Świetne na przystawkę lub lekką kolację, ale na obiad pewnie chcielibyście zjeść trochę więcej 🙂 Proszę bardzo. Wystarczy, że dodacie makaron, szparagi i pomidorki koktajlowe a otrzymacie lekkie i kolorowe danie.

Nie jest też pracochłonne. Makaron i szparagi gotujecie razem. Pozostałe składniki lądują w kolejności na patelnię. Na koniec musicie tylko wszystko razem wymieszać. Dla podkręcenia smaku proponuje dodać białe wino. Nie pomijajcie świeżej kolendry, nie dodawajcie suszonej, bo to już nie będzie ten smak. Przed podaniem dodajcie kilka kropli oliwy 🙂

20170509_201124

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g krewetek
  • 200 g szparagów
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 papryczka chili
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka skórki startej z cytryny (opcja)
  • 50 ml białego wina (opcja)
  • 3 łyżki oliwy
  • pęczek kolendry
  • sól/pieprz
 

Sposób przygotowania

Krewetki oczyszczamy (ogonki zostawiamy). Szparagi kroimy na 3-4 cm kawałki (główki odcinamy całe). Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ósemki. Papryczkę i ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki. Z kolendry odrywamy listki a łodyżki kroimy na mniejsze kawałki.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ostatnie 4-5 minut gotowania makaronu wrzucamy do niego pokrojone szparagi (główki wrzucamy 1-2 minuty później). Odcedzamy.

W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i papryczkę chili. Po 2-3 minutach wrzucamy krewetki, sok i skórkę z cytryny, posiekane łodyżki kolendry, połowę pomidorków koktajlowych i wino (jeżeli używamy). Po kolejnych 2-3 minutach dodajemy odcedzony makaron i szparagi. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy resztę pomidorków koktajlowych i posiekane listki kolendry. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą.

   

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..