SPAGHETTI Z CUKINIĄ I CIECIERZYCĄ

Na początek tygodnia coś prostego. Pełnoziarnisty makaron spaghetti z dodatkiem cukinii, ciecierzycy, pomidorków koktajlowych, szpinaku (dla chętnych). Przygotowanie całości zajmuje tyle samo czasu, co zagotowanie wody i ugotowanie makaronu. Dobrze brzmi, prawda?! 🙂

Tradycją jest już u nas, że każdy ma swój inny, ulubiony dodatek do tego dania. Ja (tak wiem, nie zaczyna się od siebie 🙂 ) najczęściej dodaję fetę, mąż – ser kozi, a dziewczyny – starty na tarce ser Dziugas.

Zamiast spaghetti możecie użyć penne lub rigatoni.

20160809_132832

Składniki

  • ok. 200 g makronu spaghetti (pełnoziarnistego)
  • 1 cukinia (ok. 300 g)
  • 120 g ciecierzycy z puszki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść szpinaku baby (opcja)
  • łyżka oregano
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  Do podania: ser kozi, feta lub Dziugas

Sposób przygotowania

(2-3 osoby)

Ciecierzycę odsączamy; cukinię kroimy np. w półplasterki; pomidorki kroimy w ćwiartki; szpinak myjemy.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W tym czasie na dużą patelnię wlewamy oliwę lub olej i od razu dodajemy oregano. Gdy patelnia będzie rozgrzana dodajemy cukinię. Smażymy kilka minut, dodajemy pomidorki koktajlowe i ciecierzycę. Po kilku minutach, potrzebnych tylko do podgrzania ciecierzycy, dodajemy szpinak.

Makaron odcedzamy (niezbyt dokładnie) i od razu przekładamy go na patelnię. Mieszamy.

Możemy podać z kawałkami sera koziego, fety lub startego na tarce sera Dziugas.

   

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
  • Prosto z kuchni Bio Village  marki wasnej ELeclerc przyjechala
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..