SPAGHETTI Z CUKINI, PESTO I GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA

Spaghetti w odchudzonym wydaniu, a wszystko to za sprawą obieraczki typu julienne, którą jesteśmy w stanie wyczarować cieniutkie, długie, „cukiniowe” (i nie tylko) nitki. Skoro dalej jesteśmy w lekkich klimatach, do spaghetti proponuje grillowaną pierś z kurczaka. Akcent kolorystyczny zapewnią nam (także grillowane, ale w piekarniku) pomidorki koktajlowe i domowe, zielone pesto. Jeżeli nie macie czasu, zastąpcie domowe pesto, tym ze słoika.

Dla wszystkich, którzy nie są przekonani do jedzenia cukinii w wersji RAW. Możecie ją (pokrojoną) zanurzyć na minutę we wrzątku lub smażyć przez minutę na patelni, na której wcześniej grillowaliście kurczaka. Polecam ten drugi sposób 🙂

20160913_150858

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cukinia (lub 2 małe)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki gotowego lub domowego pesto
  • 20 g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól/pieprz
  Domowe pesto:
  • mały pęczek bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 80 ml oliwy
  • 30 g parmezanu (startego)
  • 25 g orzechów nerkowca
  • sól/pieprz
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Domowe pesto:

Łączymy wszystkie składniki pesto. Ucieramy w moździerzu lub miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C z włączoną górną grzałką (lub funkcją grill). Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół i polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 5-8 minut, aż skórka zacznie się delikatnie przypiekać.

Piersi kurczaka oczyszczamy. Posypujemy solą, pieprzem i smarujemy oliwą. Układamy na patelni grillowej po ok. 10 minut z każdej strony (w zależności od wielkości).

Cukinię kroimy na cienkie paseczki przy pomocy obieraczki typu "julienne", do momentu, aż dojdziemy do pestek (niewykorzystaną część możemy użyć np. do zupy).

Gotową cukinię mieszamy z pesto i pomidorkami koktajlowymi. Przekładamy na talerze. Kurczaka kroimy i układamy na cukinii. Całość posypujemy startym parmezanem (możemy też zeskrobać nożem wiórki parmezanu).

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..