SPAGHETTI Z CHORIZO I KREMOWYM SOSEM ZE ŚWIEŻEJ KUKURYDZY

Świeża kukurydza smakuje wyśmienicie nie tylko grillowana z dodatkiem ziołowego masła, posypana parmezanem. Możecie przygotować z niej też świetny sos do makaronu 🙂 Do mojego makaronu z sosem dodaje „chipsy” z kiełbaski chorizo, które doskonale kontrastują z delikatnym sosem (jeżeli nie przepadacie za jej smakiem zróbcie chipsy z wędzonego boczku).

Ze świeżej kukurydzy w upalne dni możecie przygotować „Żółte” gazpacho, a w chłodniejsze zupę a’la Chowder.

20170717_141628

Składniki

  • 2 kolby kukurydzy (potrzebujemy ok. 400 g samych ziaren)
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 ml bulionu jarzynowego lub wody
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 150 g mascarpone
  • 30 g startego parmezanu lub grana padano
  • 1 szalotka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • garść natki pietruszki
  • garść pestek dyni
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Chorizo kroimy w cienkie plasterki i obsmażamy na patelni z obu stron ok. 2 minut. Zdejmujemy. Odstawiamy.

Do garnuszka wkładamy masło, posiekaną szalotkę i czosnek. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy ziarna obrane z kukurydzy i obsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty. Wlewamy bulion (wodę), przykrywamy i gotujemy do miękkości ok. 8 minut. Zdejmujemy z ognia. Miksujemy i przecieramy przez sitko. Dodajemy mascarpone i część startego sera. Mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Makaron odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka, wlewamy sos. Mieszamy. Przekładamy na talerze. Układamy plasterki chorizo, posypujemy pestkami dyni, posiekaną natką pietruszki i resztą startego sera.

Od razu podajemy.

   

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..