SPAGHETTI Z BURACZANYM PESTO, PISTACJAMI I FETĄ

Kolejna odsłona dania z burakami w mojej kuchni 🙂 Możecie wykorzystać pieczone buraki lub (jeżeli nie macie czasu) mrożone buraczki puree – wystarczy je tylko odgrzać. Do przygotowania pesto użyłam podprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca, migdałów i pistacji. Na koniec dodałam parmezan i doprawiłam do smaku sokiem z cytryny. To chyba jedna z moich ulubionych wersji pesto 🙂

Jeżeli nie zużyjecie całego pesto, przełóżcie resztę do słoiczka, polejcie wierzch oliwą, zakręćcie i wstawcie do lodówki.

Sprawdźcie moje najnowsze obiadowe propozycje 🙂

 

20180124_190353

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 100 g sera feta lub sera koziego
  • garść pistacji
  Buraczane pesto:
  • 400 g buraków lub mrożonych buraków (puree)
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g parmezanu
  • 20 g płatków migdałów
  • 20 g pistacji
  • 1 ząbek czosnku (opcja)
  • sok z cytryny do smaku
  • oliwa z oliwek
  • sól/pieprz do smaku
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, układamy na blasze, skrapiamy oliwą, przykrywamy delikatnie folią i pieczemy ok. 30 minut (aż zrobią się miękkie).

Przekładamy do misy blendera, dodajemy pozostałe składniki pesto i miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy tyle oliwy, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Jeżeli używamy mrożonych buraków, rozmrażamy je i dalej postępujemy - jak powyżej.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja gotuje 1 minutę krócej).

Ugotowany makaron mieszamy z pesto, posypujemy pokruszonym serem feta i pistacjami.

   

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..