SPAGHETTI Z BURACZANYM PESTO, PISTACJAMI I FETĄ
15:51:11 25 Styczeń 2018
Kolejna odsłona dania z burakami w mojej kuchni 🙂 Możecie wykorzystać pieczone buraki lub (jeżeli nie macie czasu) mrożone buraczki puree – wystarczy je tylko odgrzać. Do przygotowania pesto użyłam podprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca, migdałów i pistacji. Na koniec dodałam parmezan i doprawiłam do smaku sokiem z cytryny. To chyba jedna z moich ulubionych wersji pesto 🙂
Jeżeli nie zużyjecie całego pesto, przełóżcie resztę do słoiczka, polejcie wierzch oliwą, zakręćcie i wstawcie do lodówki.
Sprawdźcie moje najnowsze obiadowe propozycje 🙂
- GULASZ WOŁOWY Z CZEKOLADĄ I CHILI
- GULASZ Z WOŁOWINĄ I BURAKIEM
- MAKARON LINGUINE Z BOCZNIAKAMI I OLIWĄ TRUFLOWĄ
- PIERŚ INDYKA FASZEROWANA KASZĄ PĘCZAK, ŚLIWKAMI I GRZYBAMI
- PĘCZOTTO Z PIECZONYM BURAKIEM I WĘDZONĄ RYBĄ
- FASZEROWANE BATATY
- ZUPA MARCHEWKOWA Z SOCZEWICĄ I KOPREM WŁOSKIM
- POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE ŚLIWKOWYM
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 100 g sera feta lub sera koziego
- garść pistacji
- 400 g buraków lub mrożonych buraków (puree)
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g parmezanu
- 20 g płatków migdałów
- 20 g pistacji
- 1 ząbek czosnku (opcja)
- sok z cytryny do smaku
- oliwa z oliwek
- sól/pieprz do smaku
Sposób przygotowania
(2 osoby)
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, układamy na blasze, skrapiamy oliwą, przykrywamy delikatnie folią i pieczemy ok. 30 minut (aż zrobią się miękkie).
Przekładamy do misy blendera, dodajemy pozostałe składniki pesto i miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy tyle oliwy, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Jeżeli używamy mrożonych buraków, rozmrażamy je i dalej postępujemy - jak powyżej.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja gotuje 1 minutę krócej).
Ugotowany makaron mieszamy z pesto, posypujemy pokruszonym serem feta i pistacjami.