ŚNIADANIOWE PLACUSZKI Z RICOTTĄ I CZERWONĄ PORZECZKĄ

Dobrze zacząć dzień od pysznego śniadania 🙂 Tym razem do moich placuszków dodałam ser ricotta i kwaskową – czerwoną porzeczkę. W sezonie równie dobrze sprawdzą się borówki i jagody. Żeby przygotować placuszki wystarczy połączyć wszystkie składniki, na koniec dodać ubite białka i porzeczkę. Smażę je po ok. 2-3 minuty z każdej strony aż ładnie się zrumienią.

Więcej inspiracji znajdziecie w zakładce ŚNIADANIA, a ja polecam Wam m.in.:

 

20170721_203901

Składniki

  • 250 g mąki (użyłam 150 g mąki pszennej i 100 g mąki owsianej)
  • 250 g ricotty
  • 200 g czerwonej porzeczki (bez łodyżek)
  • 150 ml kefiru lub maślanki
  • 60 g cukru
  • 3 jajka (L) (oddzielamy białka od żółtek)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  Dodatkowo:
  • cukier puder
  • czerwona porzeczka
 

Sposób przygotowania

(ok. 25 placuszków)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do obu mąk (można użyć tylko pszennej) wymieszanych z proszkiem do pieczenia dodajemy pozostałe składniki placków: cukier, żółtka (białka ubijamy), kefir i ricottę. Mieszamy. Dodajemy ubite białka i ponownie, delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.

Dodajemy czerwoną porzeczkę. Mieszamy.

Placki smażymy na średnio rozgrzanej patelni po ok. 2-3 minuty na stronę. Przekładamy na papierowe ręczniki, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..