ŚNIADANIOWE PLACUSZKI DYNIOWE

Jeżeli macie w lodówce zapas puree z dyni, to w 15 minut możecie przygotować te pyszne placuszki na śniadanie. Przekładam je kwaśnymi powidłami śliwkowymi, które idealnie uzupełniają smak. Placuszki tradycyjnie już ułożyłam w stosik, na wierzchu ułożyłam pokrojone na ćwiartki śliwki, maliny i udekorowałam listkami mięty.

Polecam inne, śniadaniowe przepisy:

 

20171018_210920

Składniki

  • 200 g mąki owsianej (pszennej lub pełnoziarnistej)
  • 250 g puree z dyni*
  • 50 g cukru lub innego słodzidła
  • 4 jajka (M)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta kardamonu
  • olej do smażenia (np. kokosowy)
Dodatkowo:
  • kwaskowe powidła śliwkowe
  • dowolne owoce
  • listki mięty

Sposób przygotowania

(na ok. 15-20 placuszków)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do puree z dyni dodajemy jajka, cukier, kardamon i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.

Placki smażymy na średnio rozgrzanej patelni po ok. 2-3 minuty na stronę. Przekładamy na papierowe ręczniki, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placuszki układamy w stosik, smarując każdy powidłami śliwkowymi.

Dekorujemy ulubionymi owocami i listkami mięty.

* Puree z dyni: Dynię kroimy na większe kawałki, wyjmujemy środek - pestki i pieczemy (razem ze skórą) przez ok. 30-40 minut w temp. 190 st. C (bez termoobiegu). Z upieczonej dyni zdejmujemy skórę i miksujemy. Przechowujemy w lodówce.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..