SMAŻONY RYŻ Z KURCZAKIEM, IMBIREM I CHILI

Bardzo lubię rozmowy z moją młodszą córką (lat 3). Bidula siedzi przeziębiona w domu i zażyczyła sobie na śniadanie jajecznicę. Cytuje: „… ale bez szynki, zielonego … i bez jajek” 🙂 To jest dopiero wyzwanie.

Pozostając trochę w temacie jajek, przygotowałam dziś na obiad smażony ryż z kurczakiem, zielonym groszkiem, imbirem i chili. Kawałki piersi kurczaka zamarynowałam w miodzie, sosie sojowym, sosie rybnym i soku z cytryny. Ryżu nie gotuje w wodzie, ale w (domowym) bulionie jarzynowym. Dzięki temu jest dużo smaczniejszy. Dodaje też sporo szczypiorku i świeżej kolendry. Do chrupania polecam dorzucić garść orzeszków ziemnych (niesolonych) lub orzechów nerkowca.

20170425_192510

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 200 g ryżu basmati lub jaśminowego
  • 100 g zielonego groszku
  • 2 jajka
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • pęczek szczypiorku
  • duża garść kolendry
  • duża garść orzeszków ziemnych lub orzechów nerkowca
  • sok z cytryny - do smaku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego - do smaku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  Marynata do kurczaka:
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka sosu rybnego
  • łyżeczka oleju

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Łączymy składniki marynaty. Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zamiast wody możecie użyć bulionu jarzynowego). Przekładamy do dużej, płaskiej miski i odstawiamy do ostygnięcia (w tym czasie kilka razy mieszamy).

Na patelnię o wysokich ściankach wlewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, starty na tarce imbir, pokrojony w cienkie plasterki czosnek i 3/4 papryczki chili (resztę zostawiamy do dekoracji). Po 2-3 minutach dodajemy odsączonego z marynaty kurczaka (marynatę dodajemy później). Obsmażamy go kilka minut i przesuwamy wszystko na bok patelni. Wlewamy jajka i mieszamy aż się zetną. Dopiero teraz mieszamy je razem z pozostałymi składnikami na patelni. Dodajemy zielony groszek i ryż. Wlewamy marynatę. Dokładnie mieszamy i smażymy ok. 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy orzeszki ziemne (lub nerkowce), posiekany szczypiorek i kolendrę. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i jasnym sosem sojowym.

Przekładamy do miseczek. Posypujemy posiekaną papryczką chili.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..