SŁODKO-SŁONY SERNIK KAJMAKOWY

Lubicie połączenie słodkiego i słonego smaku w deserach? Ten sernik jest absolutnie obłędny 🙂 Słony spód, solone orzeszki ziemne na górze i słodka, kajmakowa masa serowa w środku. Idealny na zbliżającą się Wielkanoc.

Do przygotowania spodu użyłam tylko dwóch składników: popularnych czekoladowych ciasteczek z nadzieniem i masła orzechowego. Dodatkowy akcent kolorystyczny tworzy warstwa gorzkiej czekolady, którą polewamy wystudzony sernik przed nałożeniem polewy kajmakowej i orzeszków.

20170309_221427

Składniki

Spód:
  • 220 g czekoladowych ciasteczek typu HIT
  • 3 łyżki masła orzechowego
Masa serowa:
  • 800 g zmielonego twarogu
  • 300 g masy krówkowej (kajmak)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 140 g orzeszków ziemnych solonych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ok. 100 ml śmietany 30%
  • pozostała część masy krówkowej
  • 1-2 łyżki masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

(użyłam tortownicy o średnicy 23 cm)

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladowe ciasteczka rozgniatamy lub miksujemy razem z masłem orzechowym. Przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C (bez termoobiegu). Gdy osiągnie właściwą temperaturę na spód piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą.

Do misy miksera wkładamy twaróg, cukier, masę krówkową, śmietanę. Szybko, ale dokładnie mieszamy i próbujemy, czy nie należy dodać więcej cukru. Następnie dodajemy jajka, żółtko i skrobię ziemniaczaną. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.

Gotową masę serową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w kąpieli wodnej ok. 45 minut (masa serowa powinna być miękka na środku, ale nie powinna sprawiać wrażenia jest płynna).

Sernik zostawiamy do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po ok. 30 minutach wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Dekoracja sernika:

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżkę (lub dwie) masła. Odstawiamy, żeby czekolada przestygła i lekko zgęstniała.

Wystudzony sernik polewamy ostudzoną polewą czekoladową i odstawiamy, żeby czekolada zastygła.

Następnie w garnuszku podgrzewamy pozostałą część masy kajmakowej ( u mnie ok. 160 g) ze szczyptą soli (mniej niż ½ łyżeczki) i śmietaną 30% (najpierw dodajemy połowę i w razie potrzeby resztę). Polewa powinna być płynna, ale nie powinna być rzadka, bo spłynie z sernika. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa przestygnie polewamy nią polewę czekoladową.

Gdy masa kajmakowa lekko stężeje tworzymy na serniku "wieniec" z solonych orzeszków ziemnych.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..